Rekordstort antal boliger står tomme

Næsten 200.000 boliger i Danmark står gabende tomme. Det er med til at presse prisen på boligmarkedet.

Alene for parcel- og rækkehuse er der omkring 70.000 tomme boliger i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Claus Bech

En dørsælger må væbne sig med tålmodighed i disse dage, når han går fra hoveddør til hoveddør og banker på i forsøget på at afsætte ubrugelige støvsugere. For der er stor sandsynlighed for, at døren ikke bliver åbnet, fordi huset eller lejligheden står tom.

Der er nemlig 187.246 boliger i Danmark, som står tomme. Det er 6,8 procent af den samlede boligmasse på 2.735.486 og en stigning på 28,3 procent siden 2005, hvor 145.976 boliger stod tomme. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik og BRFkredit.

Det er først og fremmest det voldsomme boom i antallet af nybyggede lejligheder i byerne og i antallet af danskere, som er brændt inde med to boliger, der er årsag til den markante stigning i antallet af boliger uden beboere:

»Der er blevet bygget rigtig mange lejligheder i København de seneste år – især på havnefronten – og det er gået skidt med at få de nybyggede lejligheder solgt. Samtidig har den generelle afmatning på boligmarkedet med meget lav aktivitet betydet, at mange har siddet med to boliger i lang tid,« siger cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund.

Alene siden 2004 er der ifølge ejendomsmæglerne taget et første spadestik til over 100.000 nye boliger – langt de fleste lejligheder i Stor­københavn.

Mange af disse lejligheder er registreret som tomme, fordi en del af dem er uden bopælspligt og derfor i stort omfang bliver opkøbt af udlandsdanskere. De bliver af Danmarks Statistik registreret som tomme, så længe der ikke er tilknyttet et CPR-nummer.

 

 

København i toppen

Det er i hovedstaden, at flest boliger står gabende tomme – 18.039 stk. – en stigning på ti procent siden 2007. Nummer to på listen er Danmarks andenstørste by, Århus med 6.808 tomme boliger, nummer tre er Aalborg med 6.310 tomme boliger, mens Odense og Vejle med henholdsvis 5.176 og 4.060 tomme boliger kommer ind på fjerde og femtepladsen.

I Region Hovedstaden står i alt 48.056 boliger nu tomme. Det er kun godt 3.000 mere end i Region Syddanmark, hvor 44.771 boliger står tomme. Og det vidner om, at det ikke kun er nye, fancy lejligheder på havnefronter i storbyerne, der står gabende tomme:

»Der er mange ruiner ude på landet, der kan være nærmest ubeboelige, og som derfor står tomme,« siger lektor på Copenhagen Business School og ekspert i danskernes boligøkonomi, Jens Lunde.

Han peger på, at der udover ruinerne og nybyggede lejligheder, er et vist antal boliger i Danmark, som er uden bopælspligt, og som derfor tæller med i statistikken som tomme. Det samme kan gøre sig gældende for huse, som er ved at blive renoveret:

»Der kan være mange forklaringer, for grundlæggende er en tom bolig i statistikken blot en bolig er uden tilhørende CPR-nummer,« siger Jens Lunde, der peger på, at boligkrisen er med til at øge antallet af tomme boliger i Danmark. 

Der er boligoverskud

BRFkredit mener, de mange tomme boliger er et udtryk for et overudbud af boliger i Danmark:

»Den store aktivitet i byggebranchen har betydet, at en boligmangel er blevet afløst af et boligoverskud. Vi forventer dog, at dette overskud bliver nedbragt i storbyerne over de kommende 10 til 15 år alene på grund af den demografiske udvikling,« siger BRFkredits cheføkonom, Ulrikke Ekelund.

Hun forudser, at der over de kommende år sker en opbremsning i stigningstaksten på antallet af tomme boliger – alene af den årsag, at antallet af nye boligprojekter er faldet til nærmest ingenting.

Samtidig regner hun med, at boligers såkaldte liggetider – altså det antal dage en bolig er sat til salg, før den bliver solgt – begynder at falde, fordi de fleste sælgere har accepteret, at det er købers marked, og derfor sætter en skarp og realistisk pris fra begyndelsen.

»Og så betyder kreditstramningen i den finansielle sektor også noget. I dag kan de færreste finansiere et køb af en ny bolig, før den gamle er solgt. Det giver færre, som brænder inde med to boliger og dermed færre ubeboede boliger,« siger Ulrikke Ekelund.

I sig selv er der ikke noget odiøst i tomme boliger. Der vil altid være et vist overlap, når folk flytter fra én bolig til en anden. Faktisk er en vis mængde ledige boliger et sundhedstegn, fordi det udtrykker mobilitet på arbejdsmarkedet. Men de fleste økonomer er enige om, at niveauet i øjeblikket befinder sig i et unaturligt højt leje, selv om de ikke kan sige noget om, hvor det naturlige leje så befinder sig.

Overudbuddet af boliger er bad news for de danskere, som i øjeblikket forsøger at sælge en bolig:

»Det illustrerer jo meget godt, at der er rigeligt med boliger. Og som altid betyder udbuddet meget for prisen. Når udbuddet er for stort, som i dette tilfælde, lægger det en dæmpende faktor på boligprisudviklingen,« siger Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen.