Rekordpris på lejligheder sætter gang i boble-debat

I løbende priser og hvis der ses bort fra den løbende inflation, så er prisen på lejligheder nu højere end rekorden fra sommeren 2006, viser nye tal. Det får flere økonomer til at advare mod prisbobler.

Prisen på lejligheder fortsætter med at skyde i vejret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på lejligheder fortsætter med at skyde i vejret. Fra juni til juli steg priserne således med 1,0 procent, og dermed er priserne i nominelle værdier nu 11 procent højere end for ét år siden og dermed også højere end den hidtidige rekord, som var i juli 2006.

Det oplyser Danmarks Statistik.

Priserne på enfamiliehuse faldt derimod en smule med 0,5 procent fra juni til juli, og her er priserne fortsat ti procent under niveauet fra den hidtidige top i juli 2007.

Siden bunden i 2009, er prisen på lejligheder nu steget med 44 procent. Fremgangen har været endnu højere i de centrale bydele i København.

Korrigeret for inflation ligger huspriserne dog fortsat omkring 20 procent lavere end på toppen, mens priserne på ejerlejlighederne er omtrent 15 procent under niveauet fra 2006, hvor priserne toppede.

»At prisen på ejerlejligheder nu er på det højeste niveau nogensinde, er et klokkeklart bevis på, at den seneste tids snak om boligboble ikke blot er dommedagsprofetier,« siger Peter Bojsen Jakobsen, der er makroøkonom i Sydbank.

Han peger på, at danskernes indkomster langt fra er fulgt med himmelflugten på lejligheder, og med de seneste meldinger om et galoperende projektslag i landets to største byer er situationen bestemt ved at være kritisk igen.

»Det er ikke kun den aktuelle situation som er faretruende. Dansk økonomi er inde i et økonomisk opsving som bliver ledsaget af historisk lave renter, og renterne ser ud til at forblive lave lang tid endnu. Kombinationen af et økonomisk opsving og historisk lave renter er en sand boblecocktail, som kan gøre boligkøberne fartblinde,« siger  Peter Bojsen Jakobsen.

Sydbank venter, at boligpriserne fortsætter op så huspriserne stiger med 6,5 procent i år og 7,0 procent til næste år.

Hos BRFkredit siger økonom Mikkel Høegh dog, at udlånet fra realkreditten ikke er steget noget videre de senere år.

»Så der er i hvert fald ikke tale om nogenkreditdrevet boligboble endnu,« siger han.

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit venter, at den kraftige optur på boligmarkedet, der er set de seneste måneder, snart bliver afløst af en mere moderate men stadig pæn stigning i boligpriserne.

»I 2016 og 2017 venter vi således, at huspriserne vil stige med knap tre procent om året, hvilket er noget mindre end det seneste år, men stadig flot set i en historisk sammenhæng,« siger hun.

De nye tal fra Danmarks Statistik siger kun noget om udviklingen på landsplan og er ikke fordelt på byer eller regioner.

Statistikken dækker kun ejendomme solgt i almindelig fri handel, der er mellem parter, der ikke er i familie med hinanden, og hvor der ikke er tale om en delvis gave.