Rejsebranchen holder brandudsalg

Sommervejr har udløst et rent brandudsalg i rejsebranchen, hvor store rejsemål i forvejen er presset af flygtninge og terrorisme.

Badestrand på Isla Margarita. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak

Når Danmark viser sig fra sin bedste og mest solklædte side, svækkes rejselysten ind. I år har vi haft et af de bedste forår længe, og det har sendt badevandstemperaturen op omkring 19 grader.

Men rejsebranchen jubler ikke over det gode vejr, som sender rejsepriserne i modsat retning af badevandets temperatur. Lige nu er der nærmest brandudsalg i rejsebranchen.

»Priserne ses allerede nu på et meget lavere niveau end normalt i juni og juli i forhold til 2015. Det skyldes en kombination af flere faktorer,« konkluderer Ole Stouby, adm. direktør for rejsesøgemaskinen Travelmarket.

Den primære årsag er det gode vejr, der giver manglende efterspørgsel, fordi danskerne bliver hjemme. Dertil kommer, at der ifølge Ole Stouby er overkapacitet i form af flere rejser på markedet end tidligere på grund af flere udbydere. Det presser priserne yderligere.

»Man ser da også, at rejserne er nede i langt under 1.000 kr. for fly og hotel i otte dage i disse uger. Men også rejser i juli er lige nu i et lavere niveau end sidste år, da nogle charterselskabe ønsker at stimulere salget i højsæsonen,« siger Ole Stouby.

Ved en søgning lige nu findes de billige afbudsrejser i disse dage til en vifte af »alle lande«, mens de billigste rejser i juli går til Tyrkiet og Grækenland.

»Har man muligheden for at rejse nu i stedet for den absolutte højsæson i juli, er der virkelig mange penge at spare. Der er masser af afbudsrejser med fly og hotel i otte dage til under kr. 1.000, og man får meget mere for pengene, uanset om det er uspecificerede, specificerede eller all-inclusive rejser. Ofte koster det her i juni kun få hundrede kroner ekstra for 3-, 4-stjernet eller all-inclusive, og det kan betale sig i forhold til de uspecificerede rejser,« siger Ole Stouby, som også peger på den store overkapacitet, der har ramt rejsebranchen i år.

Efter hans vurdering er udbuddet af rejser i år 15 til 25 procent større end sidste år, hvilket er overkapacitet i forhold til efterspørgslen.

»Det er en ganske ekstrem situation,« siger Ole Stouby.

Når det gælder individuelle rejser med rutefly, er USA og Thailand de mest populære oversøiske rejsemål, mens storbyferie i Europa oftest går til London, Barcelona, Paris og Rom. Her er priserne også under pres. I forhold til sidste år er der målt på billigste flybillet sket prisfald på billetter til eksempelvis Los Angeles i juli fra 6.107 til 4.978 kroner, til Bangkok fra 4.939 til 3.547 kroner og til Prag fra 1.072 til 869 kroner.

Benedikte Ortvald, der afsøger mulighederne hos Startour på Rådhuspladsen i København fredag eftermiddag, er et eksempel på en prisbevidst rejseforbruger. Hun skal af sted både i sommer og til efteråret.

»Jeg bruger typisk lang tid på at finde de billigste flybilletter,« siger hun.