Rejs efter købekraft: Her skal du juleshoppe

Hver tiende dansker overvejer at tage på juleshopping i udlandet. Se her, hvor du får mest for pengene i forhold til sidste år.

Foto: LUKE MACGREGOR

Har du planer om at kombinere en storbyrejse med indkøbet af julegaver, er det ikke helt uvæsentligt, hvor du får mest for dine sparekroner.

Og vælger du som mange andre danskere at hoppe på flyveren til London for at fylde kufferten med gaver, får du lige nu 17,3 procent mere for dine danske kroner i forhold til sidste år.

Det viser et indeks over valutakurser og inflation i 22 klassiske rejselande, som Spar Nord har foretaget for Ritzau Fokus på baggrund af data fra Bloomberg og Datastream.

»Den svækkelse af pundet, der er kommet på ryggen af briternes ønske om at forlade EU, har gjort, at det er 17 procent billigere for en dansker at tage på shopping i Oxford Street i år i forhold til sidste år,« siger chefstrateg i Spar Nord Christian Mose Nielsen.

Købekraften er udregnet ved at se på kurserne for de enkelte valutaer i forhold til den danske krone per 30. november i år i forhold til sidste år. Samtidig har Spar Nord fraregnet udsving i inflation i forhold den danske ditto.

Ud over en julerejse til London eller andre engelske storbyer kan de danskere, der vælger at tage turen over Øresund, også glæde sig over en større købekraft.

Over for den svenske krone har danskerne nemlig fået 5,1 procent mere købekraft.

Listen toppes af Egypten, hvor en devaluering har svækket det egyptiske pund med 57 procent i forhold til den danske krone. Fraregnet en skyhøj inflation på 13 procent ender den øgede købekraft fra et dansk perspektiv på 43,7 procent.

Nummer to på listen er Mexico, hvor danskerne får 17,8 procent mere for sparekronerne i forhold til for et år siden.

Hver tiende dansker overveje at købe julegaverne i udlandet i år, viser en undersøgelse, som rejsearrangøren Apollo har foretaget blandt 1.000 danskere på tværs af landet.

Og her topper de tyske byer Flensborg og Lübeck sammen med London som de byer, hvor flest danskere forventer at drage på juleshopping. Samtidig er der et stigende salg af rejser til lunere himmelstrøg i Barcelona og Rom.

Direktør i Dansk Rejsebureau Forening Lars Thykier bekræfter billedet af, at det er de europæiske storbyer, der hitter før jul.

»Nogle tager også til New York. Men ellers er det udelukkende de europæiske storbyer, vi tager til for at købe julegaver - London, Paris, Berlin, Malmø. Og så naturligvis julemarkederne i Nordtyskland,« siger han.

Fakta: Her får du mere for dine sparekroner:

- Egypten: + 43,7 procent.

- Mexico: + 17,8 procent.

- England: + 17,3 procent.

- Tyrkiet: + 8,6 procent.

- Sverige: + 5,1 procent.

- Cypern: + 1,6 procent.

- Bulgarien: + 1,1 procent.

- Grækenland: + 1,0 procent.

- Italien: + 0,8 procent.

- Thailand: + 0,6 procent.

- Kroatien: + 0,2 procent.

Fakta: Her får du mindre for dine sparekroner:

- USA: - 0,1 procent.

- Spanien: - 0,1 procent.

- Ungarn: - 0,2 procent.

- Tjekkiet: - 0,2 procent.

- Portugal: - 0,3 procent.

- Australien: - 3,4 procent.

- Norge: - 4,2 procent.

- Forenede Arabiske Emirater: - 4,6 procent.

- New Zealand: - 7,1 procent.

- Japan: - 7,6 procent.

- Sydafrika: - 8,8 procent.

Kilder: Spar Nord, Bloomberg, Datastream.