Regeringens prisstigninger lægger sig i spidsen

Den nye regerings første prognose for boligpriserne lægger sig i spidsen, og den bebuder skærpet overvågning af risikoen for en boligboble i København.

Selv om lejlighedspriserne stadig ligger 12 procent under priserne i 2006 efter inflation, løfter regeringen alligevel en advarende pegefinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Mens risikoen for en boligboble lurer især i København, forudser regeringen nu højere kommende prisstigninger end alle andre i sin første Økonomiske Redegørelse med prognoser for de kommende år.

For indeværende år regner regeringen således med en stigning på enfamiliehuse på 6,5 procent i år, hvilket er mere end både Nationalbanken og vismændene, der forudsiger henholdsvis 5,9 og tre procent.

Realkreditkæmpen Nykredit forudser en stigning på 5,8 procent, men til gengæld en noget lavere stigning på 2,5 procent end regeringens fire procent til næste år.

Men det er lejlighederne, opmærksomheden samler sig om i øjeblikket. Og regeringen gør også opmærksom på, at priserne på lejligheder er steget betydeligt mere end husene især i de store byer, som oplever stor befolkningstilvækst.

»Befolkningen i København by er vokset med knap 13 procent siden 2008, hvilket presser efterspørgslen op,« skriver regeringen.

Advarsel fra regeringen

Selv om lejlighedspriserne stadig ligger 12 procent under priserne i 2006 efter inflation, løfter regeringen alligevel en advarende pegefinger.

»Den seneste udvikling i København by giver anledning til skærpet årvågenhed over for prisudviklingen, da høje prisstigningstakter gennem længere tid øger risikoen for en boligboble,« skriver regeringen.

Nykredits boligøkonom Joachim Borg Kristensen bider mærke i, at priserne på lejligheder i hovedstaden er steget med op mod 15 procent alene i år.

»Faresignalerne er tiltaget, og boligboble eller ej, så risikerer man, at priserne falder, hvis renterne stiger fra det nuværende niveau,« vurderer han.

Regeringen forventer, at de høje prisstigninger løjer af i årets anden halvdel på grund af de stigende renter. Men renteniveauet er så lavt, at det sammen med fremgang i dansk økonomi generelt vil holde hånden under fortsatte prisstigninger, vurderer regeringen.

Endelig påpeger regeringen i sin rede­gørelse, at bytteforholdet mellem lejligheder og huse er historisk gunstigt for ejere af lejligheder.

I København by kan hver kvadratmeter lejlighed byttes til knap 1,3 kvadratmeter hus i Københavns omegn og godt 1,6 kvadratmeter i Nordsjælland. På Østsjælland kan en københavnsk lejlighedskvadrat­meter veksles til godt 1,8 kvadratmeter i et hus.