Regeringens nye system vurderer stadig ejendomme forkert

Kilder, der har deltaget i et møde i Skatteministeriet, fortæller til Børsen, at systemet med fejler.

(Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løfter om et nyt og mere præcist ejendomsvurderingssystem, ser umiddelbart ud til at blive svært for regeringen at indfri.

Ifølge Børsens oplysninger, har Skatteministeriet onsdag oplyst på et lukket møde med en række vurderingseksperter, at vurderingerne på huse kun bliver marginalt mere præcise end tidligere anbefalinger.

Flere kilder, der deltog i mødet, siger til avisen, at Skatteministeriet sigter efter at løfte træfsikkerheden i det nye system fra 67,5 procent til 72,5 procent.

Der er cirka 1,2 millioner parcelhuse i Danmark, og med en træfsikkerhed på 72,5 procent vil næsten 30 procent af parcelhusene blive fejlvurderet med mere end plus-minus 20 procent af handelsprisen, lyder det.

Dermed ser det ikke ud til, at man får rettet op på ejendomsvurderingerne, der har ramt ved siden af i en årrække. Og det overrasker ikke i Parcelhusejernes Landsforening.

»Det her overrasker mig ikke, for alle, der har været involveret i nogle af de her overvejelser, har præcis samme melding: At det er umuligt at fange vurderingspriserne i forhold til de faktuelle korrekte priser, hvis man vel og mærke kan måle det.«

»Det er umuligt at fange noget, der bare ligner noget, som folk mener er korrekt,« siger formand Allan Malskær til Ritzau.

Siden 2011 har det været Skats vurdering, at tre af fire parcelhuse var ude af trit med de priser, husene blev handlet til.

På grund af problemerne blev ejendomsvurderingen i 2013 suspenderet. Vurderingen fra 2011 er dermed den seneste, der er foretaget. Selv om den altså også rammer meget ved siden af.

Regeringen har i sin 2025-plan afsat 24 milliarder kroner til et nyt system, og til blandt andet at betale uretfærdigt opkrævede ejendomsskatter tilbage.

Men står det til Parcelhusejernes Landsforening burde man ikke prøve at rette op på det gamle system.

»Det er forkert, at man prøver at lappe på det her. Man skal finde en helt anden måde at beskatte på, hvis man skal beskatte det at eje egen bolig,« siger formanden.

Der ventes at blive præsenteret et nyt ejendomsvurderingssystem i efteråret.