Regeringen vil midlertidigt ophæve gældforældelse i Skat

For at undgå at skyldneres gæld til det offentlige forældes midt i Skats store it-problemer, foreslår skatteministeren at standse forældelsen, mens der rettes op på systemerne.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) tager næste skridt og fremsætter et lovforslag, som skal sikre, at skyldneres gæld til det offentlige ikke forældes utilsigtet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skats skandaleramte it-system, EFI, er sat i verden for at inddrive gæld. Men systemet er blevet sløjfet helt, fordi det har haft massive problemer og blandt andet har inddrevet gæld ulovligt.

Nu tager skatteminister Karsten Lauritzen (V) næste skridt og fremsætter et lovforslag, som skal sikre, at skyldneres gæld til det offentlige ikke forældes utilsigtet.

»Hvis skyldnere ikke betaler deres gæld, kommer lovlydige borgere i sidste ende til at betale prisen. Derfor er det eneste rigtige, at vi i en periode standser forældelsen, mens vi retter op på inddrivelsessystemet. Alt andet vil være unfair over for det meget store flertal af danskerne, som betaler deres skat og anden gæld,« siger skatteminister Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

Skat stoppede al automatisk inddrivelse af gæld via det skandaleramte EFI-system 8. september. Derfor er hele Skats inddrivelse lammet. For at undgå »pludselig forældelse af gæld« i perioden, hvor der arbejdes på Skats system, vil regeringen standse forældelsen i tre år for alle såkaldte »fordringer«, der fra 19. november og frem er under inddrivelse.

Det betyder, at forældelsesfristen tidligst regnes fra 20. november 2018.

»Vi står i en ekstraordinær situation, og derfor er vi også nødt til at tage ekstraordinære midler i brug. Jeg tror sådan set, at langt de fleste, som har gæld til det offentlige, godt er klar over det. Det kun ret og rimeligt, at vi sikrer, at deres gæld fortsat kan inddrives fremover,« siger Karsten Lauritzen.

EFI-systemet har kostet statskassen flere milliarder kroner i tabt fortjeneste. Der udvikles et nyt inddrivelsessystem frem mod 2019.

SKAT suspenderer al automatisk gældsinddrivelse: