Regeringen udskyder lovforslag om brændeafgift

Efter massiv kritik udskyder skatteministeren nu lovforslaget om brændeafgiften.

Foto: Niels Ahlmann Olesen. Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har efter massiv kritik opgivet at indføre den såkaldte brændeafgift på træ fra 1. januar. Det skriver Altinget.dk og Jyllands-Posten.
Læs mere
Fold sammen

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har efter massiv kritik opgivet at indføre den såkaldte brændeafgift på træ fra 1. januar. Det skriver Altinget.dk og Jyllands-Posten.

Siden starten af september har regeringen modtaget 47 kritiske høringssvar om forslaget, og regeringen vil nu afsætte mere tid til at se på udformningen af brændeafgiften.

»Regeringen ønsker at gøre arbejdet ordentligt, og derfor har det taget tid at behandle de mange høringssvar grundigt. Dette arbejde har givet anledning til nogle overvejelser om, hvordan vi konstruerer den her afgift på den mest hensigtsmæssige måde,« skriver Holger K. Nielsen i et svar til Altinget.dk.

Den udmelding bliver modtaget med glæde hos Dansk Skovforening, som har forholdt sig meget kritisk over for brændeafgiften, som, hvis vedtaget, pålægges alt rumvarme som fjernvarme, oliefyr og brændeovne.

»Når regeringen behøver ekstra tid til det, så er det selvfølgelig, fordi man har indset, at afgiften ikke dur i den nuværende form. Der er simpelthen for mange skadevirkninger ved at pålægge træ en afgift på den måde,« siger direktør i Dansk Skovforening Jan Søndergaard til Altinget.dk.

Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), siger til Jyllands-Posten, at den brede kritik åbner for, at der kan komme ændringer.

»Jeg kan ikke løfte sløret for, hvad der sker med brændeafgiften. Nu kigger vi på den igen med baggrund i de svar, som vi har fået, da vi sendte loven i høring,« siger hun.

I Venstre er ordfører for forsyningssikkerhedsafgift Thomas Danielsen (V) ikke overrasket over, regeringen har valgt at udsætte lovforslaget. Afgiften er endt med at blive meget mere kompliceret, end den burde have været, og modstanden har været så stor, så det ville være politisk tonedøvt at fremsætte forslaget i sin nuværende form, mener han.

»Vi er så langt fra hinanden, at det er helt urealistisk, at vi skulle nå at blive enige i år. Så der er intet andet at gøre end at udskyde den,« siger Thomas Danielsen, der ikke vil være med til at få afgiften bragt igennem, hvis den rammer haveejere, brændeovnsejere og andre, som ikke var i målgruppen.

»Venstre gik med i Energiaftalen i 2012, fordi vi kunne få udgifterne til aftalen ned. Det betyder også, at vi står bag forsyningssikkerhedsafgiften. Derfor er det helt grotesk, at regeringen har valgt at gå helt uden om os, da afgiften skulle strikkes sammen,« siger han til Altinget.dk.

I forliget bag aftalen har både Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservative ytret stor modstand. Derfor vurderer Venstre, at der vil komme »markante« ændringer, inden regeringen fremlægger et nyt forslag.

Skatteminister Holger K. Nielsen oplyser, at der ikke vil blive fremsat et lovforslag i år.

»Men jeg vil gerne understrege, at Energiaftalen ligger fast, og at aftalen selvfølgelig skal finansieres«.