Regeringen har køreplan for boligskat på plads

Først til næste år vil danskerne få at vide, hvad de fremover skal betale i boligskat. S vil med i aftale.

Foto: Henning Bagger

Opgøret om topskatten venter stadig.

Men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kan være meget tæt på at få løst tre sager, som regeringen selv har betegnet som "pligtopgaver".

Dermed vil regeringen formentlig snart kunne fokusere mere entydigt på de sværere 2025-forhandlinger om blandt andet skat.

Første skridt blev taget torsdag aften med en aftale om PSO-afgiften.

Fredag ventes aftalen om finansloven at blive indgået.

Og nu har regeringen også fået en køreplan på plads for den sidste store pligtopgave - et nyt system for ejendomsvurderinger og en ny beskatning af boliger.

Første skridt blev taget sammen med PSO-aftalen torsdag aften, hvor parterne også blev så godt som enige om finansieringen af selve systemet for ejendomsvurderinger.

- Skat skal snart begynde at uddanne folk, og man skal begynde at købe data til ejendomsvurderingssystemet. Så det er helt afgørende, at vi har fået denne aftale om finansiering af ejendomsvurderingssystemet, siger Claus Hjort Frederiksen.

Ifølge Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen mangler de sidste detaljer, men pengene er reelt på vej, siger hun.

Og lige så vigtigt er parterne også enige om, hvordan man derfra skal forhandle videre, siger Claus Hjort Frederiksen.

Det er vigtigt, fordi flere partier har været bange for at dele forhandlingerne op, så man først fandt penge til ejendomsvurderingerne og indgik en aftale om systemet.

Dermed vil der nemlig være givet grønt lys til at Skat kan foretage nye ejendomsvurderinger, som vil sætte boligskatten markant op for mange boligejere.

Derfor har flere partier fastholdt, at en aftale om lavere boligskat skal på plads, inden ejendomsvurderingssystemet. Det vil skabe "tryghed" for boligejerne har det også lydt fra regeringen.

Og det er nu fundet en løsning på, siger Claus Hjort Frederiksen:

- Det er aftalt, at aftalen om beskatning skal være færdig, før lovforslaget om ejendomsvurderingerne er vedtaget ved tredjebehandlingen, siger finansministeren.

S-formand Mette Frederiksen gør det klart, at Socialdemokratiet med afsæt i torsdagens aftale også gerne vil med i den samlede aftale om boligskat og ejendomsvurderinger.

- Ligesom når det handler om at finde en bæredygtig finansiering af PSO'en, så ser jeg gerne, at vi laver en bred aftale om ejendomsvurderinger og beskatning, siger Mette Frederiksen.

Ifølge finansministeren vil lovforslaget dog først blive vedtaget "en gang efter nytår". Danskerne vil med andre ord ikke have vished for deres boligskat, når de går på juleferie. Men i hvert fald inden sommerferien:

- Lovforslaget skal senest vedtages i forbindelse med Folketingets afslutning i juni måned, siger Claus Hjort Frederiksen.