Regeringen giver rabat til snydte boligejere

En aftale mellem regeringen og Enhedslisten om at suspendere de omstridte ejendomsvurderinger fra 2013 og nedjustere de fejlbehæftede 2011-vurderinger sparer danske boligejere for mere end 100 millioner kroner i boligskat.

Danske boligejere vil i løbet af de kommende tre år spare 100 millioner kroner i boligskat. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Tusindvis af danske boligeejere kan se frem til at betale mindre i boligskat allerede fra næste år og de næste tre år frem.

Regeringen og Enhedslisten har besluttet at suspendere de omstridte ejendomsvurderinger fra 2013 og samtidig nedjustere de fejlbehæftede ejendomsvurderinger fra 2011.

Et internt notat fra Skatteministeriet, som Berlingske er i besiddelse af, viser, at nedjusteringen af 2011-vurderingerne medfører, at danske boligejere skal betale 130 millioner kroner mindre i boligskat frem mod 2016.

»Regeringen forlænger 2011-vurderingen i 2013 og 2014, fordi vi ikke mener, at det nuværende vurderingssystem kan give boligejerne en ny 2013-vurdering, de kan have tillid til. I 2015 vil det nye vurderingssystem være på plads, og her kan vi efter-regulere boligskatten for de boligejere, der har fået en for høj vurdering fra 2011 og frem,« skriver Holger K. Nielsen i en e-mail til Berlingske.

»For at komme boligejerne i møde, mens vi venter på det nye vurderingssystem, har regeringen besluttet at sænke den forlængede 2011-vurdering. På den måde skaber vi en sikkerhedsmargin. Det er jeg meget tilfreds med,« skriver han. BME BRØD MED INDRYK: Helt konkret betyder det, at ejendomsvurderingen fra 2011 bliver sat ned med 2,5 procent for alle ejerboliger. Derudover slår den forventede stigning i ejendomsvurderingen på to procent ikke igennem, hvilket betyder, at den samlede nedsættelse for boligejerne kan nå op imod fem procent.

Pris: 1,2 milliarder kroner

Aftalen om en suspendering af ejendomsvurderingerne for 2013 og en nedjustering af 2011-vurderingerne, der ifølge Berlingskes oplysninger i alt vil koste 390 millioner kroner, er en begrænset del af den samlede løsning for danske boligejere, der forventes at falde på plads næste år. Prisen for en samlet plan vil ifølge de foreløbige beregninger koste staten op mod 1,2 milliarder kroner.

I Enhedslisten er man glad for at være blevet enig med regeringen.

»Med dette forslag har vi chancen for at rette op på det morads, vi er havnet i. Det støtter vi naturligvis,« siger finansordfører Frank Aaen, der langer ud efter de borgerlige partier for ikke at tage ansvar.

»I 00erne lod både Venstre og de Konservative problemer med ejendomsvurderingerne stå til uden at gøre noget. Nu vil de så ikke være med til at rydde op. Det kan man jo kun ryste på hovedet af,« siger han.

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti vendte i sidste uge regeringen ryggen og forlod efter tre uger forhandlingerne med regeringen om en løsning på området.

De borgerlige partier krævede, at regeringen kompenserede alle boligejere ved at nedjustere det såkaldte grundskatteloft med ti procent.

Men det ville skatteminister Holger K. Nielsen ikke gå med til, fordi den løsning ifølge skatteministeren var asocial og ville betyde, at de rigeste boligejere ville få flest penge tilbage, selv om de ikke er ramt af for høje ejendomsvurderinger.

Borgerlig utilfredshed

I Venstre er man utilfreds med regeringens løsning:

»Det er ikke nogen god løsning; det er en løsning, vi har sagt nej til. Problemet er, at det kun vedrører de tekniske vurderinger og ikke grundskatteloftet, som folk betaler grundskyld ud fra. Det vil betyder, at rigtig mange danskere fortsat vil opleve en stigning med den vurdering, der fortsætter,« siger Venstres finansordfører Peter Christensen.

Venstre og de Konservatives forslag om at nedjustere grundskatteloftet vil koste staten tre milliarder kroner over de næste tre år.

»Det handler ikke om at finde en løsning, som på papiret ser ud af lidt, og som i virkeligheden ikke gør nogen forskel,« siger Peter Christensen.Men er der ikke en fornuft i at gøre, som regeringen forsøger, nemlig at kompensere dem, der reelt har betalt for meget i boligskat og ikke alle de andre boligejere?

»Men problemet er, at Holger K. og regeringen ikke ved, hvem der har betalt for meget. Når vi foreslår, at man målrettet går efter at sætte grundskylden ned, afvises det med svar om, at regeringen ikke ved, hvem der er fejlvurderet,« siger han.

Hos de Konservative kalder erhvervsordfører Brian Mikkelsen regeringens lovforslag »hamrende uretfærdig«.

»Med denne aftale skal boligejerne i minimum tre år leve videre med et fejlbehæftet vurderingssystem, hvor syv ud af ti vurderinger ifølge Rigsrevisionen er forkerte, og hvor 41 procent af vurderingerne er for højt sat. Det er et slag i ansigtet på landets boligejere og en katastrofe for boligmarkedet,« siger han og fortsætter:

»Den eneste reelle løsning på den stigende grundskyld er at sænke grundskyldsloftet med ti procent for alle. De fem procent, som regeringen lægger op til at sænke ejendomsvurderingen med, hjælper kun få husejere«.

Lidt mere positiv er formanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær.

»Det er en udmærket tanke, at man sætter ejendomsvurderingen for 2011 ned, og at man fortsat vil nedregulere for de boligejere, som har fået en for høj vurdering fra 2011 og frem, når det nye vurderingssystem er på plads i 2015. Der er så stadig forskel på, hvor meget man fra politisk hold vil nedregulere, men det her er bedre end ingenting,« siger Allan Malskær, der dog understreger, at beskatning af fiktive værdier, som en fejlagtig ejendomsvurdering, fortsat er forkert.

Omfattende fejl

Rigsrevisionen afdækkede i august omfattende fejl i Skats offentlige ejendomsvurderinger. Det fik efterfølgende skatteminister Holger K. Nielsen til at nedsætte et ekspertudvalg der frem mod juni næste år skal komme med en løsning på, hvordan et nyt og bedre vurderingssystem kan skrues sammen.

Først i marts 2016 vil boligejerne få gavn af det nye vurderingssystem. Indtil da hænger de på de fejlbehæftede – og nu nedjusterede – ejendomsvurderinger fra 2011 uden mulighed for at klage. Derfor mener Holger K. Nielsen, at det er nødvendigt at give Skat mulighed for at rette åbenlyse fejl i 2011-vurderingen over de næste to år.

»Der har været eksempler på, at deciderede fejl i 2011-vurderingen har haft store negative konsekvenser for en række almindelige boligejere. Derfor giver vi nu Skat mulighed for at korrigere sådanne fejl,« siger skatteminister Holger K. Nielsen.