Regeringen går hårdt til de dyre boliger - men freder de nuværende ejere

Regeringen har nu endelig landet sin boligskatteaftale med et flertal i Folketinget, og aftalen er resultatet af et kompromis, som får konsekvenser for de dyreste boliger i landet.

Regeringen kan efter længere ventetid endelig tirsdag præsentere deres boligskatteudspil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En indefrysning af grundskylden frem til 2021 og et »knæk« på ejendomsværdiskatten ved vurderingspriser omkring 7,5 mio. kroner er den fremtid, som de danske boligejere kan se ind i, efter at regeringen tirsdag præsenterede den nye boligskatteaftale.

Sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre er regeringen blevet enige om, at beskatningen udgør omkring 1,4 procent for boliger med en vurderingspris over 7,5 mio. kroner, mens den udgør 0,55 procent for boliger med en vurderingspris under de 7,5 mio. kroner. Dermed bliver det selvsagt de dyreste boliger, der bliver hårdest ramt.

»Vi har netop indgået en historisk boligbeskatningsaftale. Jeg ved godt, at der er mange aftaler, der er blevet kaldt historiske, men denne her er det i sandhed,« sagde finansminister Kristian Jensen (V) på pressemøde i Finansministeriet tirsdag, hvor boligskatteaftalen blev præsenteret.

Ifølge Skatteministeriet betyder de nye satser, at den gennemsnitlige grundskyldspromille forventes at falde fra 26 til knap 16 promille af beskatningsgrundlaget, mens det for de boliger, der er under »knækket«, betyder, at ejendomsværdiskattesatsen går fra 1,0 til 0,55 pct. af beskatningsgrundlaget.

Fredning

Regeringen havde ellers tidligere forsøgt at komme igennem med en flad boligskat for alle boligejere uanset vurderingspris på 0,6 procent, men har måttet indgå et kompromis med knækket på de 7,5 mio. kroner. En flad boligskat i regeringens første udspil ville medføre en solid skatterabat til nuværende boligejere med boliger til priser over det nuværende knæk på godt tre mio. kroner, og det mødte modstand hos Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Men der er dog tale om en fredning af de nuværende boligejere. De nye skattesatser træder således i kraft i 2021. I forbindelse med overgangen indføres en skatterabat, som betyder, at ingen boligejere skal betale mere i boligskat i 2021, end de skulle have betalt med de nuværende regler.

De nye boligskatter betyder ifølge Skatteministeriet, at godt seks ud af ti boligejere kan se frem til at skulle betale mindre i boligskat end i dag. Resten – knap fire ud af ti boligejere – får en særlig skatterabat, så ingen nuværende boligejere kommer til at betale højere samlet boligskat i 2021 end med de nuværende regler.

Rentefradraget røres der ikke ved

Dermed bliver der vinket farvel til boligskattestoppet, der blev indført i 2001, og det betyder, at boligskatten fra 2021 igen kommer til at følge udviklingen i boligpriserne.

»Således vil boligejerne i de områder, hvor priserne falder efter 2020, slippe billigere i boligskat, mens boligejerne i de områder, hvor boligpriserne stiger, skal betale mere i boligskat. Dette er bestemt godt nyt for boligmarkedet, da det vil bidrage til at dæmpe udsvingene i boligpriserne og virke stabiliserende for prisudviklingen,« lyder det fra Nykredits cheføkonom Tore Stramer.

Et andet element, som regeringen også oprindeligt havde lagt op til, var at finansiere aftalen ved at beskære rentefradraget samt ved at tage penge fra råderummet i dansk økonomi. Rentefradraget er et skattefradrag, som borgere kan få for blandt andet realkreditlån og banklån, og her var planen yderligere at forringe værdien af det fradrag, men det er altså nu droppet. Dermed betyder det, at hele finansieringen, som frem mod 2025 skulle løbe op i 28 mia. kroner, bliver hentet fra det økonomiske råderum, der ifølge regeringen frem mod 2025 skulle levere 40 mia. kroner.

Indefrysning frem for fastfrysning

Det hører med til det nye skattesystem, at der allerede er indført et forsigtighedsprincip i vurderingen af ejerboliger, som trækker 20 procent fra på grund af svingende priser og andre usikkerheder i vurderingerne. Det medfører, at der trækkes 20 procent fra den offentlige ejendomsvurdering, når beskatningen skal beregnes.

Samtidig betyder en midlertidig model for indefrysning af grundskylden reelt ikke en fastfrysning af niveauet, som det er i dag. Men den fremtidige stigning bliver indefrosset, så den først skal betales, når ejendommen bliver solgt. Den midlertidige indefrysningsordning for ejerboligers grundskyld gælder i årene 2018-2020. Herefter afløses ordningen af en permanent indefrysningsordning, der omfatter samtlige nominelle stigninger i de samlede boligskatter for boligejere.