Regeringen: Danskerne har råd til endnu dyrere boliger

Der kommer forsat solide prisstigninger på boliger i Danmark, tror regeringen, der er dobbelt så optimistisk på boligprisernes vegne som de økonomiske vismænd. Men danskerne har også råd til det, og boligpriserne løber ikke fra den øvrige økonomi.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om lejlighedspriserne især i København har været på himmelflugt i efterhånden en håndfuld år, så er regeringen ikke bekymret. Og den vurderer oven i købet, at danskerne har råd til at betale endnu mere for ejerboliger - og at priserne vil fortsætte opad i år og næste år.

Det fremgår af regeringens økonomiske redegørelse, der netop er offentliggjort.

»Overordnet vurderes den indtrufne stigning i boligpriserne at afspejle de økonomiske forhold og ikke at være udtryk for en ny bobledannelse,« skriver finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i redegørelsen.

Regeringen har brugt den helt store makroøkonomiske regnemaskine, kaldet ADAM, til at finde ud af, om udviklingen i boligpriserne hænger sammen med resten af økonomien eller ej. Altså om boligpriserne stiger mere, end faktorer som indkomster, renter, skatter og finansieringsforhold kan forklare.

»Ved udgangen af 2015 lå boligpriserne omtrent på niveau med den beregnede underliggende pris, hvilket indikerer, at der aktuelt er rimelig overensstemmelse mellem boligpriserne og de underliggende økonomiske forhold,« konkluderes de i redegørelsen.

Og der er desuden plads til fortsat stigende priser trukket af stigende indkomster og beskæftigelse kombineret med fortsat lave realkreditrenter.

»Det skønnes, at huspriserne stiger 4 pct. i både 2016 og 2017. Det indebærer en svagt stigende, men fortsat moderat boligbyrde,« skriver finansministeren.

Prisskønnet er uændret fra den forrige prognose. Men til sammenligning har Det Økonomiske Råds vismænd skønnet, at boligpriserne kun vil stige med 2 pct. i år og næste år.