Regeringen beskyldes for at gøre usikkert lån attraktivt

Et nyt forslag fra regeringen vil formentlig øge appetitten på de risikable F1-lån, frygter Forbrugerrådet og professorer. Erhvervs- og vækstministeren vil gøre lånet sikkert.

Foto: Simon Knudsen

Det variable F1-lån, som op mod hver fjerde danske boligejer har finansieret deres bolig med, får medvind med et nyt lovforslag fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S). Det er bekymrende, vurderer Forbrugerrådet og professorer over for Information.

Lånet, hvor renten skifter hvert år, har været udskældt for at være for usikkert, og den finansielle sektor var selv ved at begrænse lånetypens udbredelse efter blandt andet pres fra de internationale ratingbureauer.

Henrik Sass Larsen annoncerede onsdag, at han vil spænde et regulært sikkerhedsnet ud under de danske flekslån, så det ikke er »så betænkeligt længere, at folk finansierer deres boliglån via F1-lån, hvis der vel at mærke bagved er en sund kreditvurdering«.

Med lovforslaget vil han gribe ind, så løbetiden på obligationerne bag flekslån og andre realkreditlån med variabel rente bliver tvunget forlænget, hvis renten for eksempel skulle stige voldsomt.

Det beroliger dog hverken Forbrugerrådet eller professor i finansiering ved Copenhagen Business School Finn Østrup. Han sad med i det såkaldte Rangvid-udvalg, der undersøgte finanskrisens årsager for erhvervs- og vækstministeren.

»I Rangvid-udvalget, hvor jeg selv var medlem, var der enighed om, at man skulle prøve at begrænse andelen af F1-lån,« siger Finn Østrup til avisen.

Også økonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen er betænkelig ved forslaget.

»Det kan godt give større appetit på F1-lån, og det synes vi er bekymrende,« siger han til Information og fortsætter: »Det, man risikerer, er, at markedet forsvinder, og så er det ikke til at refinansiere lånene«.

»Så står realkreditinstitutterne og mangler et kæmpe stort milliardbeløb. Så falder systemet sammen,« siger Morten Bruun Pedersen.

Ifølge professor i finansiering ved CBS Jesper Rangvid, der var formand for finanskriseudvalget, fjerner forslaget ikke risikoen.

»Du flytter risikoen. Før var det realkreditinstitutterne, der havde risikoen. Nu bliver det investorerne, der har risikoen,« siger han og understreger, at det heller ikke fjerner usikkerheden for den enkelte boligejer ved at have et F1-lån.

Erhvervs- og vækstministeren mener ikke, at der er grund til bekymring.

»Nationalbanken har for nylig kørt en stresstest på boligejerne, og der viser deres beregninger, at boligejerne er i meget fin form til at kunne klare det her. Så der er ikke grund til bekymring,« siger Henrik Sass Larsen til Information.