Realkredittens kæmper uenige om F1-lån

De to største spillere på realkreditmarkedet er uenige om, hvad kunder med F1-lån skal gøre i den nærmeste fremtid.

Der er ikke enighed blandt eksperterne om, hvorvidt F1-lån skal låses fast nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man fastlåse sin F1-rente her og nu, eller skal man vente på, at decembers auktioner over obligationerne fastlægger renten for det kommende år? Det er spørgsmålet for landets boligejere med etårige variabelt forrentede lån, de såkaldte F1-lån.

Men der er langtfra enighed om svaret. Nykredit anbefaler ikke at fastlåse kursen og dermed renten allerede nu, mens Danske Banks realkreditselskab, RD, på sin hjemmeside direkte anbefaler sine kunder at låse renten fast.

De to realkreditselskaber er heller ikke enige om, hvor renten lander efter decembers auktioner over obligationerne bag de etårige lån. Nykredit forventer, at renten falder en spids mere til 2,5 procent, mens RD forventer, at renten lander på 3 procent.

Dermed vil det i RD's verden være en god forretning at låse renten fast til de omkring 2,75 procent, som RD tilbyder her og nu.

"Det er et tilbud om, at kunderne allerede nu kan låse renten fast, så de ved, hvad de kan regne med det næste år," siger cheføkonom i RD Elisabeth Toftmann Asmussen.

Hun oplyser, at RD har skåret sine omkostninger ved en fastkursaftale så langt ned som muligt, så merprisen på at fastlåse kursen er cirka 0,2 til 0,3 procentpoint i forhold til at optage et nyt lån her og nu. Normalt koster det i omegnen af 0,5 procentpoint, og i forhold til den usikkerhed, der ifølge RD hersker om udfaldet af decembers auktioner er det et godt tilbud, mener cheføkonomen.

"Usikkerheden bunder i, at der skal sælges for omkring 650 milliarder kroner obligationer. Det er næsten dobbelt op i forhold til sidste år, og spørgsmålet er, om der er likviditet nok blandt investorerne," siger hun.

Af samme grund indleder RD i år auktionerne allerede i november for at få dem spredt så meget som muligt.

Chefanalytiker i Nykredit Thomas Kyhl kan ikke se den samme usikkerhed omkring auktionerne, at det retfærdiggør den ekstra omkostning, der er ved at kurssikre sin ydelse allerede nu.

"Der skal en ekstraordinær stor usikkerhed til, at vi anbefaler fastkursaftaler. Vi gjorde det sidste år, da finanskrisen skabte risiko for en stor rentestigning. Men i år er der kun udsigt til udsving, der ligger i F1-låns natur. Og hvis man går og bekymrer sig om renten hele tiden, så skal man nok overveje en anden lånetype," siger Thomas Kyhl.

Renten på de etårige lån er i forvejen faldet kraftigt i løbet af det seneste års tid fra omegnen af seks procent til nu at nærme sig to procent. Og det er lånetypens voldsomme popularitet, der har sendt beløbet, der skal refinansieres så højt op.

Nykredit holder nu auktioner flere gange om året netop for at finansmarkederne lettere kan absorbere obligationerne uden at prisen presses. Nykredit skal tilpasse lån for op mod 27 milliarder kroner den 1. oktober, og med tidens renteniveau falde den fra sidste års 5,33 procednt til 2,35 procent.

Det betyder en lettelse i ydelsen på 840 kroner efter skat per lånte million.
En fastkursaftale i RD betyder en månedlig ydelse per million på 3.710 kroner. Det er 70 procent mindre, end hvis RD får ret i, at renten til december lander på 3 procent lige ud.

Læs RD's anbefaling her

Læs Thomas Kyhls blog om fastkursaftaler her