Realkredittens gebyrregn giver et væld af klager

På bare to år er der sket en fordobling i antallet af klager over realkreditsselskaberne. Langt de fleste klager handler om at forbrugerne er sure over, at bidragssatserne bliver sat op.

Mange boligejere er utilfredse med, at deres bidragssatser bare blive sat op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig flere danskere bliver sure på deres realkreditselskab. Specielt når gebyrerne i form af bidragssatserne bliver skruet i vejret. Forbrugerrådet Tænk mener, at det skal være billigere eller helt gratis at skifte realkreditselskab, når bidragssatserne bliver sat op.

Forslaget fra Forbrugerrådet kommer, fordi antallet af klager til realkreditankenævnet over priser og gebyrer er fordoblet på bare to år. Langt de fleste sager handler om stigninger i bidragene. Tilbage i 2012 behandlede ankenævnet 61 sager om takster. Sidste år kom det tal helt op på 113.

»Forbrugerne klager, fordi de har bedt om et lån med en fast ydelse. Og så oplever de, at selvom renten måske er fast, bliver bidraget, som er en del af ydelsen, efterfølgende sat voldsomt op,« siger formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.

»Det oplever de som urimeligt – og det er vi helt enige i. Det er svært at forestille sig andre aftaler, hvor den ene part pludselig kan skrue så betydeligt op for prisen,« siger Anja Philip.

Langt de fleste tilfælde får brugerne ikke ret, og det er ubehageligt, fordi der i nogle tilfælde har været tale om en fordobling af bidragssatserne. Det har på få år betydet en ekstra regning på flere tusinde kroner om måneden for den enkelte boligejer i forhold til, hvad de fik oplyst, da de købte boligen. Det skal defor være lettere for forrbugerne at flytte til et andet realkreditselskab, hvis ens selskab har lidt for travlt med at trykke på gebyrknapperne, mener Forbrugerrådet Tænk.

»I dag kan det koste mange tusinde kroner at skifte selskab, og det hæmmer konkurrencen til skade for os forbrugere. Vi foreslår derfor, at forbrugerne skal have mulighed for at skifte selskab billigt eller gratis, hvis deres realkreditinstitut skruer betydeligt op for bidragssatsen,« siger Anja Philip.

Direktør i Realkreditrådet Ane Arnth Jensen afviser kritikken. Hun fremhæver, at betalingen for at skifte realkreditselskab blot er det, som det koster at købe og sælge de obligationer, som ligger bag lånene.

»Der er omkostninger forbundet ved at flytte. Og hvis det skal være gratis, skal dem som bliver tilbage i det givne selskab, så betale for dem, som flytter. Det giver ingen mening,« siger Ane Arnth Jensen.

»Det koster det samme at flytte realkreditselskab, som det koster at omlægge ens lån. Der er 125.000 boligejere, som har omlagt lån og de har kunnet skifte selskab til det samme, som det koster at omlægge. Men kun meget få har gjort det,« siger Ane Arnth Jensen.

Hun fremhæver videre, at når bidragssatserne er blevet sat op skyldes øgede kapitalkrav fra EU.