Realkredittens bidrag på vej op

Det bliver dyrere at have lån hos realkreditten fremover. Det første låneinstitut har allerede sat prisen op.

Vi hører, at de andre også snart sætter deres bidrag op, siger cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRFkredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen

Det bliver dyrere at få lån hos realkreditten fremover. De bidrag, som alle boligejere betaler som en del af deres lån, er nemlig på vej op. BRFkredit har allerede hævet sine bidrag til private kunder og på nye lån. Men flere andre ventes snart at følge efter.

Administrerende direktør Sven Holm fra Realkredit Danmark, der også er formand for Realkreditforeningen, siger således, at realkreditten er nødt til at forberede sig på en fremtid med stigende tab, ligesom de faldende boligpriser tvinger realkreditten til at stille større sikkerhed.

»Erhvervskunder har allerede oplevet stigende priser i form af højere bidrag. Priserne var dog også konkurreret i bund. Men når kapital som er vores råvare bliver dyrere, og risikoen ved udlånet større, er det helt naturligt, at det resulterer i højere priser for at låne penge,« siger Sven Holm.

Cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRFkredit oplyser, at de allerede har sat deres bidrag op på nye lån, så der nu skal betales 0,55 procent i bidrag på et lån, der går helt op til 80 procent af handelsprisen. Det er mere end før, hvor der »kun« skulle betales 0,50625 procent.

  • Stigningen betyder, at et lån til én million kroner bliver 300 kroner dyrere om året efter skat.

Ulrikke Ekelund vil dog ikke garantere, at denne stigning er den sidste.

»Det kan vi ikke love. Men det er første gang i 13 år, at bidraget ændres. Det er samtidig vores klare opfattelse, at de andre institutter følger efter. De er ramt af det samme som os. Vi hører, at de andre også snart sætter deres bidrag op,« siger Ulrikke Ekelund.

Andre regner på samme træk

Direktør Karsten Beltoft fra Realkreditforeningen siger da også, at når ét institut har hævet prisen, så sidder de andre at regner på det samme.

»Før har det også været sådan, at når én ændrede prisen, så fulgte alle de andre efter. Men om det så også sker nu, ved vi ikke endnu,« siger han.

Fortsat er realkredittens tab forholdsvis små, men stigende. Lige nu har realkreditten restancer og ikke betalte regninger fra boligejerne på tre kroner for hver terminsydelse på 1.000 kroner.  Det er en del mere end for et par år siden, hvor restancerne var nede på 80 øre per 1.000 kroner. Også antallet af tvangsauktioner er steget, men niveauet er fortsat lavt.

Dertil kommer, at realkreditten på det sidste også er blevet tvunget til at stille mere sikkerhed på de nye særligt dækkede obligationer (SDO-lån). Alt sammen er noget, der sætter indtjeningen under pres, og som kan presse bidragene op. Bidragene kan trækkes fra i skat, men i takt med, at skatteværdien af alle fradrag fremover falder, vil boligejerne alene på den konto skulle betale mere. Det gælder dog kun, hvis man har store renteudgifter og bidrag på mere end 50.000 kroner om året per person.