Realkreditten overtager langt flere ejendomme

Gennem det seneste kvartal er der sket en kraftig stigning i antallet af ejendomme, som realkreditinstitutterne overtager, viser nye tal fra Realkreditrådet.

Foto: Foto: Søren Bidstrup. Flere boliger ender hos realkreditselskaberne, når ejerne ikke kan betale ydelserne.
Læs mere
Fold sammen

Realkreditselskaberne begynder at få boliger på hylderne igen. I fjerde kvartal 2008 overtog realkreditten 135 ejendomme mod 72 i tredje kvartal svarende til en stigning på 87,5 pct.

Udviklingen i hele 2008 viser en stigning på 740 pct., da antallet af overtagne ejendomme er steget fra 16 til 135. Men der er langt til den situation, realkreditsektoren stod i for cirka 20 år siden, da den måtte overtage tusinder af boliger fra ejere, der ikke kunne betale.

"Når det er sagt, skal man imidlertid huske på, at procenttal er ganske taknemmelige. Vi kommer således fra et historisk lavt niveau, hvor det var utroligt sjældent, at det for realkreditinstitutterne var nødvendigt at overtage en ejendom. Nu går statistikken kun tilbage til 1993, men der er langt op til det niveau, hvor realkreditten overtog flere tusinde ejendomme hvert eneste kvartal," skriver cheføkonom i BRF, Kredit Ulrikke Ekelund, i kommentar.

Men hun forventer, at realkreditinsitutterne i de kommende kvartaler kommer til at overtage flere ejendomme fra boligejerne, der ikke kan betale ydelserne.

Dette vil være en naturlig konsekvens af den økonomiske afmatning med stigende ledighed med videre til følge. På den anden side er de danske husholdningers økonomi utroligt robuste og langt mere robuste, end vi så i begyndelsen af 90'erne. Derfor er det ikke vores forventning, at vi skal helt tilbage til det niveau, men vi vil nok se en pæn stigning fra det nuværende niveau," vurderer Ulrikke Ekelund.