Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det skriver Jyllands-Posten.
Ifølge bekendtgørelsen, som trådte i kraft denne sommer, skal flekslån med mellem et og ni års løbetid være gule, hvilket indikerer, at de er semifarlige, mens flekslån med 10 års løbetid skal være rødt, og dermed mærkes som decideret farligt.
Og det giver ikke rigtig menig, mener branchen. I stedet burde grænsen gå ved fem år, for allerede her indtræffer risikoen for kurstab, hvis lånet indfries før tid.
»Man kan selvfølgelig altid diskutere, hvor grænsen skal gå, men den burde være sat tidligere, så det kun er de mest almindelige rentetilpasningslån - standardlånene op til og med fem års løbetid - som bliver mærket gule, mens længere løbetider er røde,« siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen og understreger, at der ikke er »synderlig forskel på en løbetid på ni eller ti år.
Mens det kan diskuteres, hvor grænsen mellem et semifarligt og farligt flekslån skal gå, rummer bekendtgørelsen om mærkningsordningen også en decideret fejl, erkender Finanstilsynet over for Jyllands-Posten.
I paragraf 3, stk. 4 står der, at et realkreditlån skal farves rødt, når det ikke kan indfries til kurs 105 eller derunder efter ni år eller senere, men obligationer nærmer sig altid kurs 100 på refinansieringstidspunktet. Et flekslån med 10 års løbetid vil derfor stort set altid være under kurs 105, når det har løbet i ni år eller mere.
Finanstilsynet erkender fejlen og lover at rette lovteksten hurtigst muligt.