Realkreditten ærgrer sig over boligpriser

Udviklingen i boligpriserne er usund og psykologisk, men der ventes ingen ændring, før året er omme. Det konstaterer Realkreditforeningen.

"Vi er nødt til at forberede os på en fremtid med stigende tab og øgede omkostninger," siger Realkreditforeningens formand Sven Holm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bech

Priserne på ejerboliger vil være pressede et godt stykke tid endnu, selv om markedet primært reagerer ud fra ren psykologi. Det forudser Realkreditforeningen.

"Psykologien styrer i øjeblikket, for ser vi på boligejernes økonomi, er der flere positive elementer," sagde Sven Holm, der er formand for foreningen på dens årsmøde tirsdag.

Han henviste til, de lave og nedadgående renter samt udsigten til skattelettelser og lønstigninger i 2009.

"Der er ingen tvivl om, at vi oplever et meget presset boligmarked. Generel usikkerhed og forudsigelser om yderligere faldende priser får meget naturligt købere til at holde sig tilbage. Tidligere havde vi et usundt selvforstærkende opadgående pres på ejendomspriserne - nu har vi et lige så usundt selvforstærkende nedadgående pres," sagde Sven Holm.

Realkreditforeningen venter dog ikke, at priserne retter sig, før året er omme. Det skyldes primært danskernes frygt for at blive arbejdsløse, som foreningen betragter som "boligmarkedets værste fjende i øjeblikket".

Foreningen forudser dog også en stigning i antallet af tvangsauktioner, så frygten er næppe helt ubegrundet.

"Vi er nødt til at forberede os på en fremtid med stigende tab og øgede omkostninger til supplerende sikkerheder i takt med faldende ejendomspriser," sagde Sven Holm.