Realkredit er med i bankpakken

Hjælpepakken til bankerne kan måske afværge prisstigninger på realkreditlån.

Bidraget til realkreditselskaberne er i fare for at stige. Det kan frisk kapital være med til at forhindre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Brian Bergmann

Flere kilder bekræfter over for Morgenavisen Jyllands-Posten, at realkreditinstitutionerne også skal have adgang til statslig kapital i regeringens udspil til en bankpakke på 100 milliarder kroner.

Billig statslig kapital kan være med til at afværge, at realkreditselskaberne hæver deres bidragssatser, der for et normalt realkreditlån på en million kr. udgør ca. 5.000 kr. om året.

»Tilfører man kapital til markedet, vil det alt andet lige være med til at bringe prisen på lån ned,« siger Sven Holm adm. direktør i Realkredit Danmark, der har hævet bidragssatsen på nogle erhvervskunder og ikke vil afvise, at priserne for privatkunder også skal op.

Læs også: Bank- og boliglån bliver dyrere

Da Nykredit i efteråret meldte ud, at man overvejer at hæve bidragssatserne, var begrundelsen, at man var nødt til at stille kapital som modvægt, når boligpriserne falder så meget, at der ikke længere er dækning for lånet inden for 80 pct. lånegrænsen på SDO-lån. Det er den problemstilling, som regeringen har lagt frem i forhandlingerne.

SDO-lån kom på markedet i 2007. Størstedelen af dem, der har optaget lån siden, har SDO-lån, som er baseret på en anden type obligationer og sikkerhedsstillelse. Alene Realkredit Danmark har lånt 265 mia. kr. ud til danskere i SDO-lån.

I brancheorganisationen Realkreditrådet har direktør Ane Arnth Jensen rettet henvendelse til Økonomi- og Erhvervsministeriet for at sikre sig, at der gives lige vilkår til realkreditselskaberne og bankerne.

»Hvis du tilbyder pengeinstitutterne hjælp til kapitalfremskaffelse, er det logisk, at alle får hjælp til at forbedre deres kapitalgrundlag,« siger hun til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Læs mere om bankpakken på Business.dk