RD: Værste prisfald på huse i 50 år

Der er udsigt til prisfald på huse i år på ti procent på landsplan og helt op til 17 procent i Region Hovedstaden ifølge en ny prognose fra Realkredit Danmark. Nedturen på boligmarkedet er langt fra slut.

Der er stadig meget dystre udsigter for boligmarkedet, når Realkredit Danmark frem til i en ny prognose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen

Selv om renterne falder, og regeringen pumper penge ud i økonomien for at sænke tempoet, hvormed arbejdsløshedskøen vokser, venter Danmarks næststørste realkreditinstitut, at huspriserne i hovedstaden falder med 17 pct. i år. Og det på trods af, at priserne raslede ned med mere end 11 pct. i 2008.

Husejerne på resten af Sjælland kan se frem til prisfald på ti procent resten af året, og det stopper slet ikke her.

Også i 2010 falder priserne med 7 og 5,6 procent i henholdsvis hovedstaden og på Sjælland. Hvis det holder stik, er huspriserne i hovedstaden i gennemsnit faldet med 34,3 procent siden toppen i tredje kvartal 2006.

På landsplan forudser Realkredit Danmark prisfald på 9,5 procent på huse i år og 5,0 procent til næste år. Det er et prisfald på næsten 20 procent siden toppen i andet kvartal 2007.

»Hvis vi får ret i vores prog­nose for 2009, er der tale om det største prisfald i mere end 50 år,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Elisabeth Toftmann Asmussen.

Hun mener, boligmarkedet er rystet:

»Boligmarkedet er sendt ud i tovene. Det er finanskrisens kraftige eskalering sidste år, som i kombination med den økonomiske afmatning har ramt boligmarkedet hårdt. Derfor er husprisfaldet taget til i styrke,« siger Elisabeth Toftmann Asmussen.

Priserne falder overalt

Boligmarkedet netop nu er karakteriseret ved hastigt faldende handelsaktivitet, liggetider, der vokser hurtigere end ukrudt og et historisk højt udbud af huse.

Der er dog store regionale forskelle, men fælles for alle dele af landet er som noget nyt, at priserne falder alle steder. Sidste år var det eksempelvis kun i København og på Sjælland, der var prisfald på huse.

»Det vidner om, at det var i hovedstaden og dele af Region Sjælland, at prisudviklingen gik meget stærkt, mens det var mere afbalanceret i resten af landet. I år forventer vi dog også prisfald i såvel Nordjylland som i Region Syddanmark,« siger Elisabeth Toftmann Asmussen.

At boligmarkedet er sendt til tælling skyldes blandt andet, at handelsaktiviteten er faldet med 22 procent, mens udbuddet er steget med 33.000 boliger i perioden fra første kvartal 2006 til fjerde kvartal 2008.

Læs også: København snart så billig som Århus