RD: Der betales stadig overpris for andelslejligheder

Andelsboligerne er næsten en femtedel dyrere, end Realkredit Danmark analyserer sig frem til, at de skal koste.

Man skal kigge sig godt for ved køb af andelsboliger, for der er stor risiko for at købe for dyrt. Det konkluderer Realkredit Danmark i en ny analyse af andelboligernes pris.

"Andelsboligmarkedet ser fortsat dyrt ud, når vi sammenligner købspriserne med vores egen vurdering af værdien af de enkelte andele," skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

På trods af et fald i overpriserne lå købspriserne på andelsboliger i 4. kvartal 2010 i gennemsnit 18 procent over realkreditinstituttets vurdering af den rigtige værdi. Men tilbage i begyndelsen af 2010 var forskellen på en fair værdi og købspriserne hele 35 procent, hvorefte de begyndte at falde til det nuværende niveau, skriver analytikeren.

"Selv om der har været et fald, må vi dog også konstatere, at andelsboligmarkedet stadigvæk ser fundamentalt dyrt ud i forhold til vores værdiansættelse," hedder det i analysen, hvor Christian Hillingsøe Heinig også gør opmærksom på, at gennemsnitstallet dækker over et stort spænd.

Det betyder med andre ord, at det på trods af den generelle overpris stadig er muligt at finde nogle gode køb på andelsboligmarkedet.

"Cirka hver tredje andelslejlighed sælges under RD-værdien, og er dermed på papiret et godt køb her og nu, mens godt 30 procent sælges tæt ved RD-værdien, og så er der også en hel del eksempler på andelslejligheder, der ser rigtig dyre ud," skriver analytikeren.

Mere end 15 procent af tilbuddene på markedet er mere end dobbelt så høje som Realkredit Danmarks vurdering af andelslejligheden. De realiserede andelspriser i Region Hovedstaden er steget med 0,8 procent over det seneste år på trods af, at den gennemsnitlige andelshaver i hovedstaden fortsat accepterer at sælge til en pris, der er væsentligt under maksimalprisen.

Lige nu er der tale om et prisnedslag på knap 15 procent, mens nedslaget tilbage i 2. kvartal 2009 var cirka 25 procent i forhold til maksimalprisen. Skat har foreløbig udmeldt en nedjustering af den offentlige vurdering på andelsboliger på op til 10 procent - dog med den overraskelse, at både København og Frederiksberg vil opleve uændrede ejendomsvurderinger.