RD-chef: Kunder har stadig mulighed for at undgå prisstigning

Realkredit Danmark har hævet priserne med op til 29 procent. Men de kan undgår stigningen ved at skifte til andre lånetyper, oplyser Carsten Nøddebo, adm. direktør i selskabet.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Tusinder af boligejere spejder efter muligheder for at undgå de prisstigninger, der i øjeblikket ruller ud af realkreditselskabernes hovedsæder. Først i Nykredit/Totalkredit, og nu i Realkredit Danmark, RD, Danske Banks realkreditselskab.

Men ifølge Carsten Nøddebo, adm. direktør i RD, kan kunderne undgå en stigning i deres samlede ydelse, hvis de skifter til et såkaldt Flexkort - en lånetype, der generelt går under betegnelsen korterentelån i realkreditinstitutterne.

Lånetypen er skruet sammen, så den bagvedliggende obligation løber i mindst tre år, mens renten følger den halvårlige Cita-rente. Og netop at obligationen bagved løber i mindst tre år er nøglen til, at bidragssatsen - det løbende gebyr på et realkreditlån - ikke sættes op.

»Ved den seneste rentetilpasning har vi forlænget obligationernes løbetid fra tre til fire år, og over tid vil vi arbejde på at forøge løbetiden på de bagvedliggende obligationer. Det er grunden til, at vi friholder dem for prisstigningen,« siger Carsten Nøddebo.

Prisstigningerne hænger ifølge RD sammen med de såkaldte tilsynsdiamant, hvor tilpasning af flekslån vejer tungere i kapitalkravene, jo kortere mellemrum der er.

»Flekskort er fremtidens kortrenteprodukt, for det kritiske punkt i forhold til tilsynsdiamanten er netop omfanget af årlige refinansieringer,« siger Carsten Nøddebo.

Han påpeger også, at bidragssatsen på fastforrentede lån nu er endnu lavere end på flekslån med rentetilpasninger med mellem et og fire års mellemrum. Med en belåning på de tilladte 80 procent koster et fastforrentet lån en bidragssats på 0,68 procent, mens flekslånene F1 og F2 fra 10. september, når prisstigningerne træder i kraft, kommer til at koste 1,11 procent i bidragssats.