Rammes børn af forældres nye ægteskab?

Arven bliver nok mindre, og behovet for samarbejde mellem de skilte forældre kan vokse.

Det er næsten konceptet for den moderne familie, at man går fra hinanden og etablerer nyt parforhold, der bliver til ægteskaber. Fold sammen
Læs mere

? Min tidligere mand og jeg blev skilt for et par år siden. Vi har en datter sammen, og nu vil min eksmand gifte sig igen.

Hvilke konsekvenser får det for vores fælles datter?

Med venlig hilsen L.

! Man skulle næsten tænke, at du er radiotelegrafist. I al fald er dit spørgsmål meget kort og alligevel omfattende.

Det har ingen juridisk betydning for jeres datter, at din eksmand gifter sig igen. Det er næsten konceptet for den moderne familie, at man går fra hinanden og etablerer nyt parforhold, der bliver til ægteskaber.

Din datter vil således stadig være arving efter sin far. Men hun kommer nok til at arve mindre, når hun skal dele med en ny ægtefælle og kommende børn – eller med nye papsøskende, som sættes ind i et testamente.

Du fortæller i dit korte spørgsmål ikke noget om din datters alder, og det gør heller ikke den store forskel. Hendes fars nye ægteskab har således ingen betydning for omfanget af samværet med din datter.

Hvis du med spørgsmålet mener, om din datter skal med til brylluppet i forståelsen »er nødt til«, afhænger det af, om han har samvær med hende i den pågældende weekend. Hvis han har, vil hun selvfølgelig komme med til brylluppet. Hvis ikke han har samvær, vil han måske spørge dig, om han kan bytte weekend, så hun kan komme med. Det vil udtrykke et godt samarbejde fra din side, hvis du siger ja til det. Men du er ikke forpligtet til det.

Hvis datteren er stor (teenager), vil hun som udgangspunkt selv kunne bestemme, om hun vil med. Hun bliver i al fald i praksis vanskelig at tvinge til det.

Til slut vil jeg tilføje, at der set fra faderens vinkel heller ikke er noget i relation til datteren, som har væsentlig indflydelse på, om det juridisk set er en god eller dårlig ide at gifte sig igen.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk