Rækker dine penge til et langt liv?

Vi bør beskyttes mod vores egen dumhed, siger professor om danskere, der brænder opsparingen alt for hurtigt af.

Lægger I penge nok til side til alderdommen? Og fordeler I dem over tilstrækkeligt mange år? Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store tal med de mange nuller ser så flot ud, og drømmene får frit løb, når danskere på vej på pension gør opsparingen op. Men alt for mange har en helt forkert opfattelse af, hvor langt pengene i virkeligheden rækker. Derfor står mange tilbage med næsten ingenting, når de første 10 år er gået.

»For det første er der ikke sammenhæng mellem, hvor meget folk sparer op, og hvor længe de lever. For det andet er der alt for mange, der disponerer deres opsparing for kortvarigt og først for sent indser, at formuen pludselig skrumper,« siger Mikael Sundby, der er direktør i Alm. Brand Liv og Pension, til 24timer.

Livrenten kan få comeback

Synderen i dette spil om penge og livslængde hedder ratepension. Alt for mange danskere synes nemlig, det er en god ide at få udbetalt den største del af pensionen i lige store rater over 10 år. Det betyder, at de som 75-årige er løbet næsten tør for penge, selv om rigtigt mange af dem lever omkring ti år længere.

Læs også: Undgå dyre dumheder med dine penge

Paradoksalt nok har de fleste danskere en realistisk forventning til, hvor længe de lever. Det viser en undersøgelse foretaget af Alm. Brand blandt 764 pensionskunder. Gennemsnitligt forventer de at leve 85 år, skriver 24timer, og det er ikke skudt helt ved siden af:

Ifølge Danmarks Statistik er middellevetiden i Danmark 76,3 år for mænd og 80,7 år for kvinder. De seneste 20 år er levetiden steget næsten fem år for mænd og præcis tre år for kvinder, så fremtidens pensionister må altså formodes at leve endnu længere - i gennemsnit. Der er således bedre sikkerhed i at købe en livrente for opsparingen.

Hvis du taber, er du ligeglad

Professor Michael Møller fra Copenhagen Business School anbefaler også, at man lader det meste af opsparingen gå til livsvarige pensionsordninger.

»Al obligatorisk pensionsopsparing gennem arbejde burde være livsvarig. Hvis folk kan tvinges til at spare op, men omvendt har frie hænder til, hvordan de vil bruge pengene, har vi ikke beskyttet dem nok mod deres egen dumhed,« siger Michael Møller til 24timer.

Læs også: Undgå dyre dumheder med dine penge

I bogen "Din økonomi - en bog om tid og penge", som Michael Møller har skrevet sammen med kollegaen Niels Christian Nielsen, opfordrer forfatterne også til at give livrenten større vægt i opsparingen. Den sikrer nemlig tryghed for livslang forsørgelse. Med en livrente sparer man sig selv for mange og store bekymringer.

En livrente er basalt set et væddemål med forsikringsselskabet om, hvor gammel du bliver. Hvis du lever længere end gennemsnittet, så kan du glæde dig over, at du hver måned får en ren gevinst ind på kontoen; du har vundet væddemålet. Hvis du dør inden da, er du så ikke - hånden på hjertet - temmeligt ligeglad?