Råd til hus for en "almindelig" løn

Efter i årevis at være udelukket fra boligmarkedet kan danskere med normale indtægter nu igen være med.

"Det er virkelig en udvikling, der har betydning for mange mennesker«, siger økonom Tore Damgaard Stramer fra Danske Bank om tilpasningen af boligpriserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Før nytår skulle en familie tjene 74.000 kroner om måneden for at kunne købe et hus på 140 kvadratmeter i Albertslund ved København. Blot tre måneder efter var kravet rutsjet ned på 65.000 kroner - hvilket netop er lig med gennemsnitsindkomsten for en familie i Albertslund.

Og Albertslund er langtfra en enlig solstrålehistorie. Over hele landet er indkomstkravet til huskøb faldet - nogle steder med op mod 15 procent, viser en analyse, som Danske Bank har foretaget for Politiken.

»Mange steder ser vi, at kravet til indkomst er faldet så voldsomt de seneste måneder, at folk med gennemsnitlige indkomster nu kan købe et hus. Det har de faktisk ikke kunnet i årevis, så det er virkelig en udvikling, der har betydning for mange mennesker«, siger økonom Tore Damgaard Stramer fra Danske Bank til Politiken.

Årsagen til det markante skift er, at huspriserne aldrig er faldet så meget på så kort tid som nu. Samtidig falder renten på boliglån, og endelig gør skattelettelserne, at mange har fået markant flere penge mellem hænderne.

Selv i det normalt meget dyre København kan folk med almindelige indkomster nu begynde at kigge efter bolig. Enorme prisstigninger har længe gjort hovedstaden til lukket land for de fleste, men inden for de seneste måneder er det for første gang i fem år blevet muligt for en folkeskolelærer at købe en ejerlejlighed på 70 kvadratmeter, viser tal fra Nordea.