Provinsen er hoppet med på boligbølgen

Det er ikke længere kun i København, at huse og lejligheder bliver langet over disken i ekspresfart. Også vest for Storebælt er der nu kommet godt gang i salget, der drives frem af økonomisk bedring og rasende lave renter.

Boligmarkedet uden for København er nu også ved at komme op i gear. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund

Opblomstringen på det danske boligmarked har nu for alvor fået fat i provinsen. En opgørelse fra Realkreditrådet viser, at det ikke længere kun er københavnere, der glæde sig over, at der er kommet fart i boligsalget.

»Mere end halvdelen af de huse, der det seneste år er gledet ud af boligudbuddet kan tilskrives de fem landsdele vest for Storebælt. Det skal selvfølgelig ses i forhold til, at det også er her, at langt de fleste huse til salg befinder sig,« siger Realkreditrådets direktør, Ane Arnth Jensen.

Talmaterialet viser, at der er 3554 færre huse til salg i Danmark sammenlignet med samme periode i fjor. Det betyder, at det samlede boligudbud i perioden er faldet med omkring 7 pct. Den store højdespringer i statistikken er områderne lige uden for København.

»I Københavns omegn er op mod hvert fjerde hus, der stod til salg for et år siden, forsvundet fra boligudbuddet,« siger Ane Arnth Jensen.

Også Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe, hæfter sig ved, at der er kommet mere fart under boligmarkedet i provinsen.

»Det afspejler, at bedringen på boligmarkedet ikke længere kun er en historie om fremgang i storbyerne, men selv sommerhusmarkedet, der ellers længe har halset efter boligmarkedet generelt, mærker nu så småt bedre tider,« skriver Christian Hilligsøe i en analyse.

Han peger samtidig på, at det københavnske boligmarked stadig skyder en foruroligende høj fart. Både priser og udbudstider er henholdsvis steget og faldet ganske voldsomt over det seneste års tid og nærmer sig tidligere tiders rekorder. Det giver fornyet næring til diskussionerne om risikoen for københavnsk prisboble.

»Det er noget, vi fortsat skal følge tæt, men vi må desværre også bare erkende, at vi økonomer ikke har de præcise redskaber til at diagnosticere, om vi har en prisboble eller ej - eller om der vil opstå en prisboble over de kommende år. Den eneste sikre konklusion er, at det aktuelle lavrentemiljø, høje prisstigninger på boligmarkedet i udvalgte områder og bedring i økonomien giver et klima, hvor der er en reel risiko for, at prisbobler kan opstå,« skriver Christian Hilligsøe.

Udbudspriserne på ejerlejligheder i Købehavn er steget med 15,4 pct. på et år, hvilket svarer til, at en ejerlejlighed på 80 kvadratmeter er steget med 420.000 kr.