Projektsalget stiger kraftigt i byerne

Lejligheder bliver revet væk i de større byer, længe før bygningerne står færdig. Ifølge ekspert kan det populære projektsalg være et tegn på skadelig spekulation i markedet.

Lejligheder bliver revet væk i de større byer, længe før bygningerne står færdig. Ifølge ekspert kan det populære projektsalg være et tegn på skadelig spekulation i markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter nogle sløje år under og efter finans­krisen stiger salget af projektlejligheder.

Flere af landets største ejendomsmæglerkæder fortæller om stigende kvadratmeterpriser og kortere liggetid på projektlejlig­hederne, og i 2014 solgte Home det største antal projektlejligheder i Region Hovedstaden siden 2006.

Det ser ud til, at tendensen fortsætter i år. Home oplyser, at salget af projektlejligheder i årets første måneder ligger cirka 57 procent over de samme måneder sidste år.

»Da krisen begyndte at lette, havde folk endnu ikke fået tillid til markedet. Selv om de måske havde lyst til en ny projektsalgs­bolig, havde de ikke tillid til, at byggeriet blev færdigt. Nu kan vi se på interessen for projektsalg, at tilliden er kommet tilbage,« siger Lone Bøegh Henriksen, som driver ti Home-forretninger i Region Hovedstaden og blandt andet står for projektsalg i København SV og på Teglholmsgade.

Der er stor forskel på, hvor længe køberne skal vente på, at deres nye lejligheder står færdige. Et projekt, som netop er sat til salg hos Home, er først klar til indflytning i foråret 2017. Andre lejligheder bliver solgt, få måneder før de står færdige. I de fleste tilfælde bliver der lavet en prøvelejlighed, som potentielle købere kan se, inden de skriver under.

Hos Danbolig er projektsalget steget med 12 procent fra begyndelsen af 2014 til begyndelsen af 2015, mens den gennemsnitlige kvadratmeterpris er steget med otte procent, og den gennemsnitlige liggetid er reduceret med 80 procent.

»Det går meget stærkere, end det har gjort tidligere på hele markedet, men projekt­salgene er blevet ekstra populære, fordi de har mange kvaliteter, som den generelle boligmasse i København ikke har. Store altaner, skønne udsigter, optimale indretninger, gulvvarme og ikke mindst elevator og meget andet,« siger Tina Guldbæk, projektchef hos Danbolig i København.

Men der er også en risiko ved de populære projektsalg, mener formanden for Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen.

Når man køber noget, man endnu ikke har set, er det svært at vide, om man synes, at der er behov for tilkøb. Han anbefaler derfor projektkøberne at danne sig et grundigt overblik over, hvad eventuelle tilkøb koster og tage det med i deres overvejelser. Han opfordrer også købere til at sikre sig mod, at prisen bliver reguleret op undervejs. Formanden har blandt andet oplevet eksempler på, at priserne på projektlejligheder er steget, fordi starten på byggeriet blev forsinket.

»Som regel kan byggestart overholdes, men vi ser eksempler på forsinkelser. Der er købere, som er kommet i klemme, for selv en forholdsvis beskeden procentuel udvikling kan betyde et stort beløb i kroner og øre. Det er ikke almindeligt, at det sker, for de fleste opererer med faste priser. Men det sker,« siger Jan Schøtt-Petersen.

Home oplyser dog, at de ikke kender til problemer med priser, der stiger undervejs, og at reglerne på området er blevet strammet de seneste år for at undgå, at købere kommer i klemme.

Ifølge Forbrugerrådet er det særligt vigtigt at få uvildig rådgivning, når man køber en bolig, som endnu ikke står færdig.

»Man skal være meget bevidst om, hvad man er i gang med. Her køber man jo en bolig, som man kun har set på en tegning, og som ganske almindelige forbrugere er vi jo ikke vant til at vurdere den slags,« siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen.

I årene op til finanskrisen steg projektsalget også kraftigt, og selv om der lige nu er langt op til de vilde år i 2005 og 2006, mener Morten Bruun Pedersen, at der er en risiko for, at det stigende projektsalg er et tegn på spekulation i markedet.

»At man er villig til at kaste sig over noget, man ikke har set endnu, er et tegn på, at markedet koger og bobler. Jeg siger ikke, at vi har en boligboble, men der er kommet megen aktivitet. Før finanskrisen så man folk, som købte projektsalgslejligheder som en investering og ikke havde tænkt sig at bo der. Men man skal kun købe en bolig, hvis man har et reelt boligbehov,« siger Morten Bruun Pedersen.

Også boligøkonom fra Syddansk Universitet Morten Skak er bekymret for, at projektsalget kan være et tegn på spekulation. Når man køber en bolig, som først står færdig et halvt eller helt år senere, er der større sandsynlighed for, at formålet kun er videresalg. Og det kan være med til at skabe en efterspørgsel, som er større end det reelle boligbehov.

»Projektsalg er et udtryk for, at udbuddet halter bagud i forhold til efterspørgslen. Det indikerer et presset boligmarked. Man kan ikke afvise, at der er nogle af køberne, som ikke har intentioner om at bo i disse lejligheder. Ubalancen mellem udbud og efterspørgsel kan betyde, at vi får høje prisstigninger og spekulation i markedet. Udenlandske undersøgelser peger i den retning,« siger Morten Skak.

Boligøkonom i Nykredit Markets Joachim Borg Kristensen mener dog ikke, at projektsalget er et tegn på, at der er ved at blive skabt en kunstig efterspørgsel.

»Den risiko kan jeg ikke umiddelbart se. Tværtimod skal vi være glade for investorer, som går ind og afhjælper den boligmangel, der har været,« siger han.

Hos Home gør man ifølge Lone Bøegh Henriksen meget for at undgå, at folk køber projektsalgslejligheder i rent spekulationsøjemed.

»Før finanskrisen var der meget spekulation. Men nu har vi ikke set et eneste eksempel på det. Vi vil gerne sælge en bolig til nogen, som rent faktisk vil bo der, fordi det betyder, at de bliver meget mere engagerede i området og de andre beboere. Ellers bliver det mere et handelsobjekt end en bolig. Vi er meget opmærksomme på at undgå spekulationen. Det er uønsket,« suger hun