Projekt­lejligheder holder prisen bedst

Nye lejligheder har en bedre kvalitet. Mange af dem ligger også godt. Dertil kommer, at de har altaner og er lyse. Derfor er de faldet mindre i pris end gamle lejligheder, viser ny optælling.  

Foto: Erik Refner

Nye projektlejligheder opført efter 2004 i København har holdt prisen langt bedre end ældre lejligheder.
Salgsprisen på de nye luksuslejligheder er lige nu »kun« omkring 16 procent lavere, end da priserne toppede for et par år siden. Det betyder, at det nu koster 3,1 mio. kr. at købe en nybygget lejlighed på 80 kvm. Men ældre lejligheder af samme størrelse er faldet med op mod 30 procent mange steder, så de nu koster 2,3 mio. kr.

Når de nye lejligheder har klaret sig bedst gennem boligkrisen, skyldes det ifølge chefanalytiker Thomas Kyhl fra Nykredit, at de har en bedre kvalitet. Han peger også på, at de rene udbudspriser er én ting. Hvad salgsprisen ender med at blive, er derimod noget andet, og det kan meget vel tænkes, siger han, at der gives større prisafslag på projektlejligheder, end andre boliger, før en handel falder på plads.

Lejes ud i stedet for
Ejendomsmægler Lone Bøegh Henriksen, der ejer 11 Home-butikker i København og Nordsjælland, er enig i, at de nye projektlejligheder er faldet mindre i pris.
»Det skyldes, at ejerne ikke har ønsket at sænke prisen. De lejer dem ud i stedet for. Formentlig fordi de anser det for at være den bedste forretning på længere sigt. Eller fordi de ikke ønsker at sælge med et tab,« siger hun.
Lone Bøegh Henriksen tilføjer, at byggeomkostningerne på det sidste er faldet med omkring 25 procent, fordi renten er faldet, håndværkerne er blevet billigere, og der ikke længere er mangel og ventetid på alt.
»Så enkelte projekter bliver så småt trukket frem igen. Der begynder at blive økonomi i at bygge igen, og så oven i købet sælge boligerne til lavere priser, fordi byggeomkostningerne er faldet så meget. Det store problem lige nu er så finansieringen. Den kniber det med,« siger Lone Bøegh Henriksen.

Mere tidssvarende
Boligøkonom Troels Theill Eriksen fra storbanken Nordea vurderer, at nye lejligheder holder en betydeligt højere pris end de gamle, fordi de har en bedre kvalitet.

»Men typisk ligger lejlighederne også godt, tæt på enten vand eller Metro. Samtidig har de fleste altan, nyt køkken og bad, og de er lyse og venlige, præcis sådan som folk gerne vil have det i dag,« siger han.
Der findes ikke statistik, hvor man kan se, hvad nye lejligheder bliver solgt til, men også Troels Theill Eriksen mener, at der flere steder gives betydelige afslag.
»Der er lige nu hele 30 procent forskel mellem den faktiske salgspris, og så den nedtagningspris, som lejligheder i København havde, lige før de blev pillet ned fra nettet, og salgsprocessen stoppede. For kun få år siden var der kun en forskel på dette område på omkring tre procent,« siger Troels Theill Eriksen.

Lykkeriddere på retur
Den udvikling skyldes, at der gives større afslag i prisen end før. Men der er også en del lykkeriddere, som har forsøgt at tjene en hurtig gevinst, der nu trækker sig fra boligmarkedet.
»Lykkeridderne har forsøgt at sælge deres bolig til tårnhøje priser, mens markedet var godt. Men det er ikke lykkedes, og derfor trækker de  sig nu tilbage,« siger Troels Theill Eriksen.