Professor: Markant færre fremvisninger af ejerlejligheder er et godt tegn

Interessen for at se på ejerlejligheder er dalet mærkbart det seneste år. Ejendomsmæglerkæden Homes fremvisningsindeks viser et fald på over ni procent. Det er kun godt, siger boligprofessor.

Efter et travlt 2015 for ejendomsmæglerne i de større byer er der nu blevet længere mellem fremvisningerne igen, viser nye tal. Arkivfoto: Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet sværere at lokke købelystne danskere ud at se på ejerlejligheder, viser nye tal fra ejendomsmæglerkæden Home. Over det seneste år er antallet af fremvisninger faldet med 9,1 procent. Boligprofessor Morten Skak fra Syddansk Universitet ser det som et godt tegn.

»Det er et udtryk for, at markedet er bremset lidt op. Vi ser det også i prisstigningerne, som ikke er helt så høje, selvom de stadig er ganske pæne. Det er kun godt. De prisstigninger, vi har haft, har været uholdbare. Det bedste er sådan set, at priserne kommer ned i et lavere tempo – altså at de fortsat stiger en smule, men ikke så meget, som de har gjort,« siger han.

Home understreger i sit netop offentliggjorte fremvisningsindeks, at faldet på godt ni procent skal ses i lyset af, at aktiviteten på ejerlejlighedsmarkedet var forholdsvis høj sidste år. Og at antallet af fremvisninger nu er ved at være tilbage på det niveau, de i gennemsnit har befundet sig på siden 2009.

»Problemet er, at når priserne kommer så højt op, som de især er inde i kernen af de større byer, så udtømmer man efterhånden det klientel, som kan købe de meget dyre lejligheder. Og hvis bankerne følger de retningslinjer, de har, begynder de også at rynke brynene lidt. Så er der ikke lige så mange, der bliver godkendt til at købe. Det mærker man nu ved, at kundekredsen er blevet mindre og dermed også antallet af fremvisninger,« forklarer Morten Skak.

2016 sluttede dog af med et pænt opsving, hvad angår danskernes lyst til at se på bolig. Sammenlignet med november var der 4,9 procent flere fremvisninger i december. Men ser man på de seneste tre måneder, peger pilen stadig ned med et fald på 2,3 procent.

»Lejlighederne har ikke haft så mange fremvisninger i 2016 som sidste år, men de seneste måneder har faldet rettet sig noget bl.a. takket være december. Og 2015 var - skal vi huske - et ekstremt år på lejlighedsmarkedet med mange handler i foråret og stærkt stigende priser i de største byer. Sammen med øgede krav til kreditgodkendelse har de stigende priser lagt en dæmper på interessen, men den er fortsat på et højt niveau,« lyder det fra relationschef Mads Ellegaard i en kommentar til de nye tal.

Homes fremvisningsindeks er en opgørelse af ejendomsmæglerkædens realiserede fremvisninger af huse og ejerlejligheder i en given måned.