Professor: Drop fradrag for ratepension

Med flere pensionister og færre på job får Danmark en voksende pensionsregning. Lav om på fradragsreglerne, så flere danskerne sparer op til livslang pension, lyder professors svar, for det vil mindske presset på de offentlige pensioner.  

Flere og flere ældre skal fremover forsørges af færre og færre på arbejdsmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

på de offentlige finanser, i takt med at flere og flere ældre skal forsørges af færre og færre på arbejdsmarkedet.

Omfanget af det stigende pres afhænger af udviklingen i danskernes levealder samt af indvandring og integration af indvandrere til Danmark. Men uanset hvad, går udviklingen den forkerte vej, har stribevis af økonomer påpeget.

»Der er ikke nogen diskussion om, hvorvidt problemet er der. Men størrelsen af det afhænger af prognoserne og af indvandringen og integrationen på arbejdsmarkedet,« siger professor Niels Blomgren-Hansen fra Handelshøjskolen i København, CBS.

Han advarer sine studerende mod at tro, at de ældre selv betaler regningen for de voksende pensionsudgifter.

»Politikerne er jo som regel ivrige efter at tækkes de store vælgergrupper som de ældre. Så der er udsigt til nogle kolossale forbrugsmuligheder for de ældre, som kan resultere i nogle ubalancer, hvis der ikke bliver gjort noget ved det,« siger Niels Blomgren-Hansen.

Først vil de offentlige finanser kæntre på grund af de store pensionsudbetalinger. Dernæst vil betalingsbalancen gå i minus, fordi de store ældregruppers forbrug vil veje tungt i forhold til produktionen.

Stimulans eller tvang

Løsningen kan være at sørge for livsvarige pensioner til flere danskere – enten gennem stimulans eller tvang, mener Niels Blomgren-Hansen. Tvangen kan have form som en skattestigning eller som en tvungen pensionsopsparing.

Men den frivillige vej kan skrues sammen ved at fjerne fradragsretten for indbetalinger på kapitalpensioner og ratepensioner, så kun indbetalinger på livsvarige pensioner – såkaldte livrenter - kan trækkes fra i den skattepligtige indkomst.

»Rate- og kapitalpensioner bør ikke have skattesubsidier. Hvis ratepensionen kun løber i ti år, så brændes pengene jo hurtigt af, og resten af livet er det det offentlige, der skal forsørge,« siger Niels Blomgren-Hansen.

Regeringen har netop indført et loft over indbetalinger med fradrag på rate- og kapitalpensioner på 100.000 kroner og dermed allerede øget incitamentet til at indbetale på livrenter. 

 

Deltag i debat om folkepension ved at klikke her.