Professor: Bankpakke holder renten i skak

Uden støtte til bankerne ville risikoen for stigende rente være højere, siger professor i finansiering. Len Espersen forventer det samme.

Foto: Foto: Claus Bech Andersen. Michael Møller - der er professor i finansiering - mener, at statstøtten til bankerne kan være med til at holde renten nede.
Læs mere
Fold sammen

Mens flere økonomer og andre eksperter umiddelbart regner med, at bankernes rente på omkring ti procent for at låne penge af Staten vil gøre det dyrere at være bankkunde, så argumenterer professor Michael Møller fra CBS, Handelshøjskolen i København, for det modsatte:

Uden Bankpakke II ville der tværtimod være udsigt til mindre konkurrence og dermed risiko for højere rente.

»Renten vil ikke stige som følge af bankpakken. Hvis vi ikke havde fået en bankpakke, havde bankerne været endnu mere presset til at opsige lån. Men pakken er med til at sikre bankerne bedre mulighed for at låne ud, og det skaber mere konkurrence«, siger Michael Møller til politiken.dk.

Uden den konkurrence ville der tværtimod være basis for, at renten kunne stige.

Han understreger, at det kun er en lille del af bankernes samlede kapital til udlån, der bliver belagt med den høje rente til Staten, og uden den ekstra kapital ville der måske næsten ikke have været penge at låne ud, argumenterer Michael Møller.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) venter også lavere rente for kunderne efter bankpakken, selv om staten vil have omkring 10 procent i rente for at låne ud til bankerne. Dermed afviser hun kritikken af, at den høje rente hos staten vil føre til højere rente for kunderne.

- Hvis de økonomiske mekanismer virker efter hensigten, så betyder det, at man låne penge ud til en billigere rente efter denne ordning, siger Lene Espersen til Ritzau.