Professionelle biltyve skærper krav til bilalarm

Der var engang, hvor et "startspærre er monteret-mærkat'' i sideruden, var nok til at stoppe de fleste biltyve. Sådan er det ikke længere, for biltyvene er blevet langt mere professionelle og det stiller større og større krav til sikring af biler.

Faktisk er det sådan, at langt de fleste forsikringsselskaber stiller krav om, at bilen udstyres med en eller anden form for sporingsudstyr for overhovedet at ville forsikre biler over en vis prisklasse.

Koster bilen over 500.000 kr. skal man typisk have et sporingssystem for at blive forsikret. Tendensen er, at der stjæles færre biler, men til gengæld forsvinder flere og flere biler ud af landet. Ifølge statistik fra Forsikring & Pension forsvandt der i 2005 hele 936 danske biler som følge af tyveri. Året før var tallet 885 biler, som aldrig dukkede op igen, og går man helt tilbage til 1996 var det blot knap syv procent af samtlige stjålne biler, der aldrig blev fundet igen. I 2005 var tallet 13,2 procent.

Avanceret sikringssystemDet er baggrunden for, at et af Europas største firmaer inden for sikring af biler, italienske Cobra, nu lancerer deres hidtil mest avancerede sikringssystem.

Navnet er Cobra Connex og systemet har været længe undervejs, fordi en række producenter af biltyvenes foretrukne mærker, først har skullet teste, om systemet var effektivt nok. Senest har tyske Porsche vendt tomlen så meget op for Cobras nye system, at Porsche fra fabrikkens side er forberedt til montering af Connex, der benytter en kombination af GPS, mobiltelefoni og internet til at passe på din bil. Porsche har testet systemet i over to år.

Hjertet i Cobras nye system er en lille boks på størrelse med en æske tændstikker, en GPS-modtager samt en GSM-antenne. Takket være disse tre enheder er det muligt døgnet rundt at se, hvor bilen befinder sig. Det specielle ved Connex er dog, at det kun er alarmcentralen, der kan søge bilens position i tilfælde af et tyveri.

- At det kun er alarmcentralen og dermed Group 4 Securicor (G4S) der kan søge bilens position er en helt unik egenskab ved Cobra-systemet. Det sikrer privatlivets fred, at systemet ikke kan misbruges til at overvåge eksempelvis medarbejderes færden og det vil gøre Cobra Connex meget attraktivt for virksomheder med flere biler i flåden, siger salgschef Freddie Malling, CarTronicFact: Sådan virker Cobra Connex

*Alarmcenter modtager besked om tyveriet.

*Ejeren modtager også besked via SMS, fax eller email. Det sker altid på dansk, da al kommunikation går gennem Group4S danske afdeling.

*Sporing startes. Position fastlægges.

*Politi informeres om position. I visse tilfælde kan politiet bede G4S om elektronisk at afbryde bilens motor, når denne holder stille.

Teknik: Cobra Connex indeholder et SIM-kort med roamingaftale med 300 selskaber over hele verden. I øjeblikket tilbydes Cobra Connex fra kr. 4995,- plus montering. Årlig abonnement hos G4S/ koster fra kr. 1360,-.