Private pensioner rasler i bund

Finanskrisen og diverse reformer har bombet danskernes opsparing på private pensioner mere end 16 år tilbage, og indbetalingen i 2013 bliver sandsynligvis det laveste siden engang i 1990erne, lyder det fra Nordea.

2013 blev året, hvor danskernes indbetaling til private pensioner faldt for sjette år i træk. Oprindeligt var det sidste frist ved årsskiftet at konvertre sin kapitalpension til en aldersopsparing, men den frist er nu blevet forlænget til udgangen af 2014, da stort set ingen danskere havde benyttet sig af muligheden. Arkivfoto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes indbetalinger til private pensionsordninger falder i lyntempo. Før finanskrisen toppede indbetalingerne med næsten 26 mia. kroner på et år, men siden er det gået ned ad bakke. Og alt tyder på et yderligere dyk i 2013 på omkring 20 procent. Derved vil indbetalingerne for sidste år komme ned på omkring 14 mia. kroner, hvilket vil være det laveste siden engang i 1990erne.

Det vil i givet fald være sjette år i træk, at de private pensionsordninger lider. Indbetalingerne til de private ordninger sker primært via bankerne, og tal for hele branchen for sidste år findes ikke endnu, men forudsigelsen om en yderligere kraftig nedgang kommer fra landets næststørste bank Nordea. Banken betegner udviklingen som lidt af en katastrofe, fordi vi burde spare mere op, efterhånden som vi bliver ældre og ældre.

Tallene fra Nordea bliver bakket op af både Jyske Bank og Sydbank, mens Danske Bank som den eneste af de store banker holder skindet på næsen. Fra Nordea lyder forklaringen, at den store synder som ventet er overgangen fra kapitalpension til aldersopsparing. Sidstnævnte er karakteriseret ved, at der ikke er noget skattefradrag for indbetalingerne. Til gengæld er udbetalingerne skattefrie.

»Det dårligste år for de private pensionsordninger siden 1998 var 1999, hvor der blev indbetalt 15,5 mia. kroner. Med udsigten for sidste år tyder meget på, at krisen og reformerne har bombet de private pensioner tilbage til det forrige årtusinde. Politikerne har de sidste fem-seks år vedvarende lavet regelændringer, og her ser vi resultatet. Danskerne bliver mere passive og holder igen med opsparingen,« siger seniorstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg, som også fremhæver, at indbetalingerne til aldersopsparing svarer til mindre end en femtedel af, hvad der tidligere blev indbetalt på kapitalpensioner. På ratepension har Nordea oplevet en lille stigning, og livrenter er steget markant, men det er ikke nok til at opveje tabet af kapitalpensionen.

Samme billede ses i Sydbank.

»Når vi sammenholder 2012 med sidste år, må vi konstatere, at der har været en mindre tilbagegang. Det er, dels fordi der er kommet et loft over indbetalingerne til ratepensionen, og dels fordi danskerne ikke har taget aldersopsparingen til sig. Vores kunder står ikke ligefrem i kø for at komme ind og tegne en ny aldersopsparing,« siger afdelingschef i Sydbank Steffen Ussing.

Mens Jyske Bank fremhæver, at selv når man tager højde for, at den nye opsparing bliver indbetalt efter skat og derved automatisk vil blive lavere, faldt indbetalingerne sidste år.

Aldersopsparingen blev introduceret i begyndelsen af 2013, og den afløste kapitalpensionen, som det ikke længere er muligt at bruge. Og selv om der ikke er noget fradrag for indbetalingerne til opsparingen, er alle eksperter og bankerne enige om, at den er bedre at spare op på end kapitalpensionen.

Blandt andet fordi der ved kapitalpension var en skævhed i beskatningen. Indbetalingerne giver et fradrag på 38 pct., mens udbetalingen af pension, når den tredje alder melder, er belagt med en afgift på 40 pct.

For at lokke danskerne til at skifte deres opsparede kapitalpension ud med den nye opsparing har regeringen indført en skatterabat, så man kun skal betale en afgift på 37,3 pct., hvis konverteringen sker inden udgangen af i år.

Oprindeligt gjaldt tilbuddet kun i 2013, men det blev forlænget, fordi stort set ingen havde gjort brug af muligheden.

Sydbank og Jyske Bank tror, at der i løbet af 2014 vil komme mere fokus på aldersopsparingen.

Uafhængig økonomisk rådgiver Marianne Thørs fra Confida fremhæver, at den nye opsparing er en fordel at bruge for alle, der tidligere betalte ind på kapitalpensionen. Den er ligeledes meget anvendelig for dem, der betaler topskat, mens de arbejder og sparer så meget op til pension, at det samme er tilfældet, når de bliver pensionister.

Udbredelsen af alderspensionen afhænger i høj grad af, hvor aktive rådgiverne har været. Noget tyder på, at nogle af bankerne ikke har været gode nok til at tale med deres kunder. Bankerne er lidt klemt på spørgsmålet om konverteringen fra kapitalpension til aldersopsparing. Det er god rådgivning at anbefale kunderne at gøre det, men omvendt tjener bankerne penge ved, at folk venter, fordi pengeinstitutterne derved har flere penge under forvaltning,« siger Marianne Thørs.

Det afviser de tre storbanker. Hos Danske Bank melder man om en fremgang på et etcifret procenttal. De fleste kunder er skiftet fra kapitalpension til aldersopsparing. Banken har ligeledes haft succes med at sælge livrenter, som derefter bliver tegnet hos Danske Bank-ejede Danica Pension.

Danskerne betalte i 2012 i alt næsten 92 mia. kroner ind til pension. Heraf kom de 17,6 mia. kroner fra private ordninger. Resten og hovedparten af danskernes pensionsopsparing sker via arbejdsmarkedsordninger.