Privat leasing af bil er igen billigst

I en lang række tilfælde kan der nu køres bil billigere ved at lease køretøjet. Besparelsen er op til 2.400 kroner om måneden.

Fiat 500 Twinair. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Leasing af private biler er for alvor tilbage, efter at et lovindgreb i februar 2012 satte den ellers populære måde at anskaffe sig bil på pause. Nu er nye priser forhandlet på plads med fabrikkerne, og en analyse af markedets leasingmuligheder viser, at det i de fleste tilfælde er billigere at lease en bil end at købe den målt på de samlede omkostninger ved fire års ejerskab.

Analysen fra BilpriserPro, som leverer data fra bilforhandlere, viser besparelser på helt op til 2.400 kroner om måneden ved at vælge leasing frem for køb.

»Privat leasing er tilbage for fuld styrke,« siger bilanalytiker Niels Grøftehauge fra BilpriserPro.

Han angiver prisudviklingen som en af flere årsager til, at leasing er konkurrencedygtigt på prisen. Og det går i begge retninger. Mens en model som Fiat 500 var fordelagtig at lease for to-tre år siden, er den nu billigere at købe, simpelthen fordi udsalgsprisen er faldet.

Se oversigten: Pris på leasing i forhold til køb

Omvendt har leasingselskaberne fået mere fordelagtige priser fra fabrikkerne på en lang række modeller til leasing, ligesom brugtmarkedet har udviklet sig, så leasingselskaberne får en bedre samlet økonomi i en leasingaftale.

»De har forhandlet bedre priser på plads. Men det er også sådan, at flere biler nu bliver solgt ude i Europa efter endt leasing uden afgift til bedre priser end tidligere, og det har leasingselskaberne fået øje på. Hvis de kan få 2.000 euro mere ved videresalg, hænger det bedre sammen for dem,« siger Niels Grøftehauge.

Ifølge administrerende direktør i Alm. Brand Leasing Thomas Lindgren Mortensen bør forbrugerne kigge på det samlede regnestykke, når de skal vælge mellem køb og leasing.

»Mange forbrugere fokuserer på udbetaling ved køb kontra førstegangsydelse og månedlig ydelse ved leasing, men faktisk er der mange andre poster, der er lige så vigtige at tage i betragtning. Det kan være forsikring af bilen, brændstofforbruget eller løbende serviceomkostninger. Når man skal vælge mellem køb eller leasing, er det altså rigtig vigtigt at kigge på totaludgiften ved at eje eller lease bilen over hele perioden. Det overblik har man, når man leaser, mens det kan være lidt sværere at danne sig overblikket ved køb,« forklarer han.

I forhold til risikoen for at få en stor regning, når bilen skal leveres tilbage, påpeger Niels Grøftehauge, at regningen skal betales uanset hvad.

»Det er jo ikke værre, end når du skal sælge bilen til en forhandler. Så kommer du bare til at betale for ridser og buler i form af en lavere pris,« siger han.