Prisstigninger blev dråben

Højere priser og dertil behov for mere fleksibel finansiering fik Henrik og Marlene Lyhne til at skifte realkredit ud med bank.

»Fleksibiliteten i, at man kun har én person, der i princippet har overblikket over hele økonomien med både bolig, biler og kassekredit, er enormt vigtig for mig,« forklarer Henrik Lyhne om en af årsagerne til, at han er glad for det nye prioritetslån. Foto: Michael Bo Rasmussen Fold sammen
Læs mere

Der var flere ting, der var medvirkende til at få Henrik og Marlene Lyhne til at skifte deres traditionelle realkreditlån i huset syd for Aalborg ud med et lån i den nye generation af prioritetslån, der konkurrerer direkte om at være den billigste finansiering af fast ejendom. Det var da også prisen, der blev dråben, og som udløste udskiftningen af lånene.

Hvert år ved årsskiftet dumpede et brev ind ad døren hos Henrik og Marlene Lyhne med beskeden om, at bidragssatsen på realkreditlånet endnu en gang ville stige. Parret var derfor slet ikke i tvivl, da Jyske Bank i slutningen af 2013 annoncerede planer om at tilbyde et nyt prioritetslån.

Foruden irritationen over de gentagne prisstigninger kunne parret desuden efter en større renovering af huset godt have brug for en mere fleksibel finansiering af deres villa i Gug syd for Aalborg.

Altså to argumenter for at skifte det traditionelle lån i Totalkredit ud med et prioritetslån i Jyske Bank, der giver mulighed for at skrue op og ned for belåningen.

»Det er en fordel for min kone og jeg at have samlet alle finansielle ydelser under ét, da vores bankmand på den måde kender alle vores indtægter,« siger 43-årige Henrik Lyhne, der til daglig er underdirektør i Nordisk Svejse Kontrol.

Fleksibilitet og køb af ny bil

I første omgang bruger parret afdragsfrihed på prioritetslånet for at afdrage hurtigere på et dyrere boliglån, og muligheden for at have en kassekredit i prioritetslånet er også allerede blevet brugt til køb af en ny bil.

»Det kunne min bankrådgiver hurtigt sige ja til, fordi han kender min økonomi. Fleksibiliteten i, at man kun har én person, der i princippet har overblikket over hele økonomien med både bolig, biler og kassekredit, er enormt vigtig for mig,« siger Henrik Lyhne.

Han lægger også vægt på, at han hurtigt kan komme ud af lånet igen, hvis renten begynder at stige. Mens det typisk koster en overkurs at komme ud af et realkreditlån med variabel rente mellem refinansieringerne, kan et prioritetslån opsiges med fem dages varsel til kurs 100. Og det er en erfaring, Henrik Lyhne selv har gjort sig.

»Jeg havde lige lagt om til en F3er ved Totalkredit sidste år, og det kostede mig en anselig sum at komme ud af det, hvorimod jeg at altid kan indfri prioritetslånet til kurs 100,« siger han.

Samme lån til svigermor

På trods af at det var prisstigninger, der gav Henrik Lyhne det sidste skub til at udskifte lån, vil han ikke nødvendigvis gå efter det billigste lån.

»I det, jeg laver til daglig, betaler mine kunder for en ydelse. Det er ikke altid, at jeg er den billigste. Så jeg har heller ikke en forventning om, at Jyske Bank absolut skal være billigst. Jeg får en god service, som også er vigtig,« siger Henrik Lyhne.

Han er nu så tilfreds med sit nye lån, at han har anbefalet det til sin svigermor, der selv har arbejdet i en bank i 33 år.

»Alle de her andre ting kan være rigtig dyre at komme ud af, hvis der for eksempel sker noget større i dit liv. Der er hun noget mere hjulpet med et fleksibelt produkt,« siger han.