Prishop på rejseforsikringer

Forsikringskunderne rammes af prisstigninger på op mod 80 mio. kr. årligt på rejseforsikringer, selv om dækningen er den samme som tidligere med det gule sundhedskort. Forbrugerrådet holder øje med udviklingen.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af danskere vil i år opleve, at deres rejseforsikring stiger i pris, selv om forsikringsdækningen ikke bliver forbedret. Selskaber som Topdanmark, Tryg, Gouda og Europæiske beretter, at de enten har eller er i gang med at hæve priserne. Også Alm. Brand og Codan overvejer prisforhøjelser.

Baggrunden er, at det gule sundhedskort ikke længere dækker som rejsesygesikring i udlandet. I stedet kan danskerne benytte det blå EU-sygesikringskort, men det dækker knapt så bredt, som det gule gjorde. Derfor regner forsikringsselskaberne med, at danskerne vil anmelde flere skader, og regningen sendes videre til kunderne.»Vi har tilpasset vores forsikringer, så de nu sikrer de samme dækninger og den samme service, som man fik førhen. Det er klart, at det koster nogle ekstra penge for os, så derfor har vi differentieret vores forsikringer og ændret på priserne,« siger Thomas Enna, underdirektør i Topdanmark.

Ifølge Finansloven for 2014 vil staten spare omkring 80 mio. kr. årligt på ændringen i den offentlige dækning, men Europæiske ERV siger, at regningen hos forsikringsselskaberne og i sidste ende kunderne formentlig bliver endnu større. »De 80 mio. kr. er jo regulære skadesomkostninger. Oveni det kommer der selvfølgelig noget administration og så videre, så det egentlige beløb er formentlig markant større,« siger Dan Laursen, salgs- og marketingdirektør i Europæiske ERV.

Ændringerne betyder blandt andet, at den offentlige alarmcentral, som man kunne kontakte, hvis man kom til skade i udlandet, er lukket. Dette varetages nu af forsikringsselskaberne selv, der også skal dække, når kunderne skal på privathospital.

 

På den baggrund har Gouda hævet priserne med 20 pct., mens de fleste Tryg-kunder får en prisstigning på mellem 100 og 300 kr. (rettet fra »op til 300 kr.«, red.)

Ifølge selskaberne giver prisforhøjelserne ikke en ekstra indtægt, og det vil Forbrugerrådet holde øje med.

»Det er klart, at vi holder øje med, hvor dyrt det bliver, for det er selvfølgelig ikke meningen, at forsikringsselskaberne bare automatisk skruer priserne ekstra op. Hvis det viser sig, at erstatningsudbetalingerne ikke ændrer sig væsentligt, så kan det heller ikke berettige, at præmierne stiger væsentligt,« siger Mads Mølgaard Braüner, seniorjurist i Forbrugerrådet.

Præcisering

Berlingske Business skriver i artiklen "Prishop på rejseforsikringer" bragt i avisen onsdag d. 7. januar 2015, at de fleste Tryg-kunder får en prisstigning på op til 300 kr. på deres rejseforsikring. Tryg Forsikring ønsker at præcisere, at de fleste af selskabets kunder får en prisstigning på mellem 100 og 300 kr.