Prishop på ejerlejligheder får forældrekøberne til at stoppe op

Andelen af forældrekøb har i foråret været den laveste i seks år. De høje priser på ejerlejlighederne er en af årsagerne, men den rekordlave rente kan have udløst en vending i juni. Det viser nye tal fra ejendomsmæglerkæden Home. Eksperter advarer om farer ved forældre­køb.

Det koster et stadig større greb i lommen at købe ejerlejlighed i specielt København, og det er begyndt at skræmme forældre fra at købe lejlighed til deres børn. For første gang i flere år er andelen af forældrekøb faldet og er nu tilbage på niveauet fra 2013. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det koster et stadig større greb i lommen at købe ejerlejlighed i specielt København, og det er begyndt at skræmme forældre fra at købe lejlighed til deres børn. For første gang i flere år er andelen af forældrekøb faldet og er nu tilbage på niveauet fra 2013.

I foråret 2015 udgjorde forældrekøbene på landsplan 13,5 pct. af de solgte lejligheder. Det tal er her i foråret dykket til 11,8 pct. Som den eneste opgør ejendomsmæglerkæden Home, hvor ivrige forældrene er med at købe lejligheder til deres børn.

Andelen af forældrekøb er her i første halvdel af 2016 den laveste i de seks år, Home har lavet statistikken. Specielt på Frederiksberg og i Aarhus har der været et dyk i årets første seks måneder, mens andelen af forældrekøb i København nu er halveret i forhold til for tre år siden.

Relationschef Mads Ellegaard fra Home fremhæver, at nedgangen er et resultat af flere forhold, men priserne på ejerlejlighederne er et af dem. Udviklingen er kommet, samtidig med at renten er rekordlav, og lejepriserne er steget endnu mere end prisen på at eje.

»Afdæmpningen i forældrekøbene set over hele det første halve år skal søges i, at priserne for at bo i studiebyerne er steget voldsomt. Nu kan man så spørge, om priserne på forældrekøbslejlighederne er gået for vidt. Øgede krav til udbetaling og de høje lejlighedspriser har lagt en lille dæmper på forældrekøbene,« siger Mads Ellegaard.

»Tilsvarende har de nye retningslinjer, som kræver, at man i København og Aarhus skal have en kreditvurdering baseret på fire pct. fastforrentet lån med afdrag haft en vis indflydelse,« siger Mads Ellegaard.

Han peger dog på, at der er kommet en vending i juni, der var den hidtil travleste juni i ni år.

»De lave renter i forlængelse af Brexit kan for en periode give fornyet medvind til forældrekøbene i andet halvår. Omvendt kan vi også have på fornemmelsen, at det for familierne gælder om først og fremmest at have orden i økonomien med eget hus. Når den er det, kan det være, at man køber et sommerhus for at have familien samlet. En bolig til barnet må så komme lidt i anden række,« siger Mads Ellegaard.

Slå koldt vand i blodet

Ser man på landets fire største byer, er antallet af forældrekøb i høj grad steget i Odense. Her udgør forældrekøbene nu 45 pct. af salget af ejerlejligheder. De øvrige byer ligger et pænt stykke efter. Næsthøjeste andel har man i Aarhus med 16 pct., mens kun 12 pct. af købte ejerlejligheder i København er forældrekøb.

En medvirkende årsag til, at det er gået tilbage med forældrekøbene, er, at der har været færre lejligheder at vælge imellem, fremhæver Home.

Pas på

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea fremhæver, at familierne skal tænke sig grundigt om, inden de går i gang med et forældrekøb.

»Det koster mange penge, men overvejelserne skal ikke kun dreje sig om finansieringen. De skal også handle om skatteforholdene, og om hvilken husleje man sætter. Hvis den bliver for høj, kan man komme i problemer med huslejenævnet. Omvendt hvis den bliver for lav, kan barnet komme i vanskeligheder i forhold til Skat,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Hendes budskab er, at et forældrekøb altid kun skal foretages for at investere i barnet.

»Det skal være hovedårsagen. Det skal være, fordi der ikke er andre muligheder. Man skal huske på, at der er mange usikkerhedsmomenter i det. Barnet kommer ind på en uddannelse og går der så et halvt år og finder ud af, at det alligevel ikke var noget. Vedkommende kommer så ind på en anden uddannelse, men den foregår i Aarhus,« giver Ann Lehmann Erichsen som eksempel.

Hun fremhæver, at rekordmange har søgt ind på en videregående uddannelse i år. Og måske er det i år som sidste år, at der ingen studieboliger er at komme efter i København. Det kan sætte nyt skub i forældrekøbene, fremhæver Ann Lehmann Erichsen. Men hun opfordrer forældrene til at slå koldt vand i blodet.

»Jeg har selv lavet forældrekøb til min datter, og dengang ventede vi, til hun havde læst et år. Derefter fik vi talt igennem, om det var en løsning, og det var det. Men det er ikke optimalt bare at styrte ud og købe en lejlighed lige efter, at ens barn er kommet ind på en given uddannelse,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Det øger risikoen

Hun vil ikke afvise, at den faldende interesse for at foretage forældrekøb i foråret kan skyldes, at priserne på lejlighederne er kommet for højt op. Guld kan købes for dyrt, og nogle forældre er måske blevet nervøse for, at en ny boligboble er på vej, fremhæver hun.

Privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg har skrevet flere indlæg, hvori han har påpeget fordele og ulemper ved forældrekøb. Fordelene er først og fremmest, at forældrekøb favoriseres skattemæssigt. Det skyldes blandt andet, at udlejningen betragtes som en virksomhed, og derfor kan en lang række udgifter trækkes fra. Herudover er der et højere rentefradrag.

Men Kim Valentin advarer alligevel imod forældrekøb, fordi det øger risikoen for tab i familiens økonomi.

»Det blev ubehageligt klart for dem, der var så uheldige at gøre et forældrekøb i 2006 og 2007, umiddelbart inden finanskrisen slog bunden ud af boligmarkedet i 2008. Værdien af fast ejendom faldt på meget kort tid, men det gjorde de tilhørende lån ikke, og så var en række forældrekøbere pludselig teknisk insolvente,« skriver Kim Valentin i nyhedsbrevet Finansnyt.