Prishop på afdragsfrie lån på vej

De store i branchen og en professor i finansiering mener, at de mest risikable lån skal koste mere.

Boligejere med afdragsfrie lån og flekslån kan komme til at betale mere i bidrag til realkreditten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Uffe Weng

Der er mange penge på vej til de danske realkreditinstitutter som led i den politiske støttepakke til finansbranchen. Realkreditsektoren kan gennem Bankpakke II få adgang til at låne op til 25 milliarder kroner for at styrke balancen.

Alligevel må boligejere med afdragfrie lån sandsynligvis gribe lidt dybere i lommerne, skriver Børsen.
Ifølge avisens oplysninger pønser de største spillere i branchen på at hæve bidraget for de lån, der udgør den største risiko - det vil sige flekslån og lån uden afdrag.

Som det er i dag, betaler alle lånere stort set det samme i bidrag til selskabet, der formidler lånet via salg af boligobligationer. Bidraget er typisk på en halv procent, dog betaler boligejere med garantilån - altså med et loft over den variable rente - et bidrag, der er en anelse højere, og det samme kan altså nu blive tilfældet for afdragsfrie lån.

"Bidragssatsens nuværende niveau på omkring 0,5 procent er ikke meget. Og realkreditselskaberne kan komme til at skulle stille mere supplerende kapital til rådighed, hvis boligpriserne falder," siger Karsten Beltoft til Børsen. Han er direktør for Realkreditforeningen, som Realkredit Danmark og Nordea Kredit stiftede, da de brød ud af brancheforeningen Realkreditrådet.

Også Nykredit overvejer ifølge koncernchef Peter Engberg Jensen at gøre bidraget mere variabelt.
Professor i finansiering Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School støtter en skelnen mellem forskellige lånetyper:

"Jeg synes, at det umiddelbart er mest "rigtigt", at de boliglån, der er mest risikable, det vil sige de variabelt forrentede lån uden afdrag, skal betale mest i bidrag. De er jo de mest udsatte," siger Jesper Rangvid til Børsen.

Læs også: Afdragsfrie lån kan komme i fare

 

Læs også: Sådan fungerer konvertering