Prisfesten ebber ud for lejlighedsejere i de store byer

Lejlighedsejere i særligt København og Aarhus har spundet guld på prisstigninger de senere år, men snart vil stigningerne begynde at aftage, vurderer flere økonomer.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En epoke med vilde prisstigninger, som særligt københavnske lejlighedsejere har nydt godt af, er så småt ved at slutte.

Det vurderer flere cheføkonomer, efter der onsdag er kommet nye tal fra Danmarks Statistik.

For selv om priserne for både enfamiliehuse og ejerlejligheder godt nok steg med 0,9 pct. i august på landsplan, er det økonomernes klare forventning, at de senere års solide prisstigninger snart vil aftage.

»Ser vi fremad forventer vi et mere beskedent prispotentiale på ejerlejlighedsmarkedet – særligt i København og Aarhus. En lang periode, hvor priserne stiger mere end indkomsterne, gør det mere sandsynligt, at vi løber ind i en periode, hvor priserne ikke vil stige nær så meget, flade ud eller ligefrem falde,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

På landsplan er priserne på ejerlejligheder steget med 7 pct. i årets første otte måneder. Nykredit forventer, at priserne blot vil stige 0,1 pct. yderligere i år, aftagende til 4,3 pct. i 2018.

»Færre vil og kan simpelthen betale de højere priser. Dertil vil boligskatterne i særligt de store byer stige mærkbart i 2021, hvilket allerede nu vil kunne ligge en dæmper på priserne. Endelig er der fra politisk side åbnet op for at se på muligheden for at bygge flere små boliger i København,« siger Tore Stramer.

Cheføkonom Signe Roed-Frederiksen forventer ligeledes, at prisstigningerne vil aftage i den kommende tid.

»Selvom vi ikke mener, at der er tale om en boligboble, så øger det risikoen for spekulativ adfærd og bobledannelser, når prisudviklingen går så stærkt. Vi forventer at en kombination af øget nybyggeri, svagt stigende renter, udsigt til højere boligskatter i 2021 samt strammere låneregler for boligkøb vil dæmpe prisstigningerne på ejerlejligheder over det kommende år,« siger Signe Roed-Frederiksen fra Arbejdernes Landsbank.

Siden 2011 er ejerne af de københavnske lejligheder blevet forgyldt med prisstigninger på op mod 70 pct, mens de tilsvarende priser i Aarhus er steget med over 30 pct.

De markante prisstigninger har både fået Nationalbanken, Finanstilsynet og adskillige eksperter til at advare om en ny boligboble i særligt København. Det er dog vanskeligt at sige, om der rent faktisk er tale om en boligboble på ejerlejlighedsmarkedet, påpeger cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv.

»Men det er værd at understrege, at det i givet fald næppe er en stor boble,« siger Steen Bocian.

Fra politisk hold har man ad flere omgange forsøgt at lægge en dæmper på priserne i landets storbyer. Så sent om sidste uge kom der nye retningslinjer for udlån til husstande med høj gæld. Reglerne skal efter planen træde i kraft 1. januar 2018.

Oprindeligt havde erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) planer om at indføre nye regler for boliglån den 1. oktober, men udspillet blev trukket tilbage i sidste øjeblik. Nu implementeres reglerne så i en mere lempelig version.

I praksis betyder det reviderede styresignal, at boligejere med en relativ høj boliggæld samt en høj gæld i forhold til deres indkomst typisk ikke længere vil have mulighed for at tage de billigste lån i form af kort rentebinding og afdragsfrihed.