Prisfald på boliger øger boligskatter

Den effektive ejendomsværdiskat stiger nu hastigt. Det skyldes, at alle betaler det samme beløb i kroner og øre som før, men i og med at boligpriserne falder, så svinder fordelen ved skattestoppet hastigt ind.

Foto: Foto: Søren Bidstrup. Værdien af ejendomsskatten er stigende, fordi boligpriserne falder.
Læs mere
Fold sammen

Prisen på både villaer, lejligheder og sommerhuse rasler ned. Udvikling betyder, at ejendomsværdiskatten nu pludselig udgør en hastigt stigende del af de danske boligformuer. Med skattestoppet er ejendomsværdiskatten på én procent låst fast på enten 2001-niveau plus fem procent eller 2002-niveau. Der tages udgangspunkt i det laveste tal.

Men eftersom boligpriserne stort set blev fordoblet fra 2002 til 2006, svarer det stort set til, at ejendomsværdiskatten reelt var nede og udgøre tæt ved 0,5 procent af boligpriserne de fleste steder i landet, da priserne toppede.

Men i og med, at alle betaler det samme og fastlåste beløb i ejendomsværdiskat, og boligpriserne nu falder med rask fart, så udgør ejendomsværdiskatten nu en stigende del af priser på boliger.

Det viser en beregning, som BRFkredit har udarbejdet for Berlingske Business, og cheføkonom Ulrikke Ekelund siger da også, at »de faldende boligpriser betyder, at den effektive boligbeskatning er stigende.«

»Det er således en sandhed med modifikationer, når mange siger, at der er skattestop på ejendomsværdibeskatningen – i al fald når vi ser på den effektive beskatning,« siger hun.

Den effektive boligskat for et typisk parcel- eller rækkehus i hele landet er steget fra 0,58 procent i 2007 da den var lavest til nu 0,62 procent.

»Langt højere stigninger er der for lejligheder i København. Den typiske ejer af en lejlighed har haft en meget voldsom stigning i den effektive ejendomsværdiskatteprocent. Den var nede på 0,4 procent, da den var laveste. Nu er den oppe på 0,6 procent. Også parcelhusejere i Gentofte, og andre steder hvor priserne er faldet meget, rammes af udviklingen,« siger Ulrikke Ekelund.

De fleste venter, at boligpriserne fortsætter med at falde, og det med fem til ti procent over det næste år. Det betyder, at der vil komme en yderligere stigning i den effektive ejendomsværdiskat. Gevinsten ved skattestoppet vil derfor blive mindre i takt med at boligprisfaldene fortsætter igennem 2009.

Læs også: Så meget koster skatteudspil på boliglånet