Prischok: Lejlighedspriserne steget over ti pct. på et år

Priserne på ejerlejligheder er steget over ti procent det seneste år, viser netop offentliggjorte boligtal fra Danmarks Statistik. Bekymrende, lyder reaktionen fra boligøkonom, der mener, at det er en uholdbar situation, hvis priserne fortsætter med at stige.

Prisen på ejerlejligheder tordner i vejret med »bekymrende« fart, påpeger boligøkonom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

April bød på endnu et prishop til ejerlejlighedsmarkedet, der steg med 1,6 pct. Dermed når den samlede prisstigning for det seneste år op på 10,6 pct., viser den månedlige statistik for boligprisudviklingen for april 2015, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

Stigninger i den størrelsesorden er bekymrende, skriver boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit i en kommentar.

»Havde prisstigningen stået alene, ville det have været nok til at skabe forundring, da det bestemt ikke er hverdagskost med stigninger i den størrelsesorden. Nu står stigningen ikke alene, eftersom lejlighedspriserne er steget nærmest kontinuerligt siden starten af 2012, og derfor er ordet »bekymring« snarere end »forundring« efterhånden det mest dækkende begreb for situationen. Vedvarende prisstigninger af den størrelsesorden er simpelthen uholdbare,« skriver hun.

En lejlighedsejer har det seneste år i gemmensnit tjent 154.000 kr., hvilket ifølge boligøkonomen er et bemærkelsesværdigt højt beløb. Købte man ved årsskiftet er en gennemsnitlig lejlighed på 80 kvm, kan den nu sælges for 1.732.000 kr., hvilket er en stigning på 97.000 kr.

På landsplan handles lejligheder nu kun 2,2 pct. under pristoppen i juli 2006. For en lejlighed, der blev handlet til 1 mio. kr. på pristoppen, betyder det, at den i dag vil kunne sælges for 978.000 kr.

»Det er ikke nogen stor difference, når man tager i betragtning, at der var tale om et niveau, der dengang viste sig at være uholdbart, så snart renten begyndte at stige. Også selv om man selvfølgelig skal huske på, at inflationen betyder, at 1 mio. kr. i dag er mindre værd end i 2006,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge Joachim Borg Kristensen, boligøkonom i Nykredit, er der trods de massive prisstigninger - ikke mindst i København - ingen grund til at frygte en boligboble på nuværende tidspunkt.

»Der er flere faresignaler for tempoet i de centrale bydele i København. Men vi vurderer, at den kraftige prisvækst skal fortsætte en rum tid endnu, før risikoen for en lokal prisboble bliver markant. Samtidig skal man være opmærksom på, at prisstatistikker for ejerlejligheder kan være påvirket af ændrede handelsmønstre, da byggeriet af nye lejligheder til høje kvadratmeterpriser i sig selv trækker prisindekset op. Da renterne samtidig er steget mærkbart i maj-juni, forventer vi, at det kan reducere prisvæksten,« skriver han i en kommentar.

Mens ejerlejlighederne steg i arpil, tog huspriserne sig en puster med et fald på 0,1 pct. Over det seneste år er huspriserne dog steget med 5,9 pct.på landsplan.Der er dog store regionale forskelle, påpgere Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

»Det er vigtigt at være opmærksom på, at tallene fra Danmarks Statistik dækker hele landet, og at der er lokale forskelle i prisudviklingen. Så derfor er det ikke sikkert, at den enkelte husejer eller boligkøber kan genkende billedet i sit lokalområde,« udtaler hun i en pressemeddelelse.