Pressede boligejere slipper med skrækken

Landets mest udsatte boligejere bliver i mange tilfælde reddet på målstregen, inden de må gå fra hus og hjem.

Foto: Bax Lindhardt. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

En ny statistik fra tvangsauktionssiden itvang.dk viser, at 16 procent af de annoncerede tvangsauktioner i første halvår af 2015 blev afværget, inden sagerne røg i fogedretterne.

I kolde tal drejer det sig om 276 ud af de 1757 tvangsauktioner, der blev slået op i løbet af årets første seks måneder, og antallet af aflysninger bliver formentlig en smule højere, da auktioner som bliver afholdt i juli stadig kan nå at blive afværget.

Ifølge leder af Boligas tvangsauktionsafdeling, Trine Peters, er det ofte manglende kommunikation mellem bankerne og boligejerne, der ender med, at husene bliver annonceret på tvang.

»Der kan være tale om små beløb, måske et par måneders husleje, som boligejerne ikke har fået betalt, og så har de ikke været gode nok til at tage en snak med banken om det,« siger Trine Peters.

Når husene bliver annonceret på tvangsauktion, går alvoren op for boligejerne, som i mange tilfælde får lavet en aftale med banken eller realkreditinstituttet, hvor de indfrier de skyldige beløb og undgår auktionen.

»Det er helt klart en win-win-situation. Bankerne og realkreditinstitutterne er jo heller ikke interesserede i, at boliger ryger på tvang, fordi det stort set altid giver et tab«, siger Trine Peters.


Sammenlignet med sidste år er der også gode nyheder for trængte boligejere.

I første halvår af 2014 blev der annonceret 1873 tvangsauktioner og dermed er der tale om et lille fald på fem procent i forhold til 2015. I alt blev 14 procent af tvangsauktionerne afværget i første halvår af 2014 mod 16 procent i år.

Nykøbing Falster retskreds fører an i annoncerede tvangsauktioner i år med 166 stk., mens Næstved retskreds og Holbæk Retskreds følger lige efter med henholdsvis 150 og 140 annoncerede tvangsauktioner.

I Nykøbing Falster retskreds og Næstved retskreds er der dog tale om væsentligt færre tvangsauktioner i forhold til de første seks måneder af 2014. Dengang blev der ifølge itvang.dk annonceret 211 auktioner i Nykøbing Falster retskreds, mens tallet i Næstved retskreds lå på 179 auktioner.

I Holbæk retskreds er antallet derimod steget fra 131 stk. til 140 stk.

Se det aktuelle udbud af tvangsauktioner