Præsidentvalg endte med at påvirke de danske husholdninger på en overraskende måde

Det overraskende valg af Donald Trump til USAs næste præsident kom bag på mange. Samtidig bragte det lidt ekstra spænding ind i tusinder af boligejeres liv, nemlig dem, der enten har opsagt deres lån til konvertering eller skal have refinansieret deres flekslån til årsskiftet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det overraskende valg af Donald Trump til USAs næste præsident kom bag på mange. Samtidig bragte det lidt ekstra spænding ind i tusinder af boligejeres liv, nemlig dem, der enten har opsagt deres lån til konvertering eller skal have refinansieret deres flekslån til årsskiftet. Det er nemlig uklart, hvordan den nyvalgte præsident vil påvirke renterne, som er forbundet internationalt, så en amerikanske renteudvikling slår igennem på især 30-årige obligationslån med fast rente.

Men den første effekt kom bag på de fleste. Forventningen var, at investorerne ville sende penge i sikker havn som danske realkreditobligationer. Det ville have fået kursen til at stige og renten til at falde. Men det modsatte skete, og torsdag tittede 30-årige lån til 2,5 procent frem under kurs 100, så de igen kan udstedes – og stort set uden kurstab.

Eksperterne kan få øje på to årsager til den overraskende udvikling:

Dels anlagde Donald Trump en overraskende forsonlig tone i sin takke­tale efter valget, dels er den kommende præsidents finanspolitik markant underfinansieret. Det betyder, at der skal udstedes en masse obligationer, som vil være med til at presse kurserne ned og renten op. Og den udvikling tager finansmarkederne allerede hul på.

Samlet er danske realkreditlån for 54 milliarder kroner blevet opsagt og skal konverteres til et andet lån, der dog kan være kurssikret, mens flekslån for 110 milliarder kroner skal refinansieres med auktioner, der begynder om et par uger.

Aktierne tog ligesom obligationerne den stik modsatte retning af det forventede. Inden valget blev kursfald på ti procent forudset af flere analytikere, ligesom et kraftigt fald i den amerikanske dollar blev forudset, hvis Donald Trump vandt valget. Realiteten er, at Trumps sejr udløste pæne aktiekursstigninger over hele verden – endda tæt på rekord i det amerikanske Dow Jones-indeks.

De hjemlige aktier var fredag formiddag i fredsommeligt humør med stigende bankaktier.

PR-foto Fold sammen
Læs mere

Året slutter af med priskrig på billån

Der bliver hård kamp om finansiering af biler resten af året. Toyota tilbyder frem til årsskiftet lån uden rente til køb af nye biler, skriver Finans.dk, og Toyota Danmark lægger ikke skjul på, at formålet er at stå stærkt i en hård konkurrence. Bilkøberne skal dog stadig betale kreditomkostninger på 10.720 kroner. Men kunderne sparer den normale rente, som ved Toyota er 1,95 pct. ved et såkaldt Elitelån, som kun nogle kundegrupper kan få. Nulrenten kræver, at kunden ikke er registreret i RKI, at der lægges en udbetaling på 20 procent, at bilen betales over otte år, og at den er indregistreret inden nytårsaften.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø.

Det er blevet sværere at sælge et hus

Det har været sværere at sælge et hus i år, end det var sidste år. En opgørelse fra boligportalen Boliga viser, at kun 28 procent af de huse og rækkehuse, der blev sat til salg i januar, var solgt ved udgangen af juni. I 2015 var 42 procent solgt på samme tidspunkt. Men der er store forskelle blandt kommunerne. Bedst gik omsætningen i Frederikssund, hvor 82 procent af husene var solgt efter et halvt år, ligesom det også er gået godt for sælgerne i Hvidovre og Allerød kommuner, hvor henholdsvis 74 og 71 procent blev solgt.

Derimod går omsætningen langsomt i Frederikshavn Kommune, Lolland Kommune og Assens Kommune. Her blev kun henholdsvis 16, 18 og 20 procent af husene solgt på de seks måneder. Boliga har også noteret hussælgernes stædighed med hensyn til at fastholde prisen. Mens 48 procent af de udbudte villaer i Vordingborg og Lejre Kommune var sat ned i pris efter seks måneder, så var det i Hvidovre, København og Solrød kun henholdsvis syv, ni og ni procent. Andelen af solgte huse efter et halvt år er på landsplan den laveste siden 2012.

Luften svirrer med rygter om nye bilskatter

Luften omkring Christiansborg er tyk af snak om en ny måde at beskatte biler på.

Samtidig har de europæiske bilklubbers paraplyorganisation, Fia, fået udarbejdet en rapport om, at bilejere i EU beskattes mere end nødvendigt.

Rapporten konkluderer, at EU-landene bortset fra Cypern i 2013 fik 286,3 milliarder euro ind i skatter og afgifter fra køretøjer. Heraf stammer 206 milliarder fra bilisterne alene, og ifølge rapporten brugte landene kun 178 milliarder euro på at vedligeholde, udvide og drive EUs veje.

Danske FDM, bilejernes interesseorganisation, anerkender, at der skal være en form for buffer, hvis der skulle opstå uforudsete opgaver med vejnettet.

Men organisationen vil dels have afgiftsniveauet ned, dels have ændret registreringsafgiften, så den sammensættes anderledes end i dag. Danmark får 47 milliarder kroner ind i bilafgifter, og de beregnes ud fra bilens værdi. Flere forslag går ud på at ændre beregningen til at afhænge af bilens sikkerhedsmæssige og miljømæssige egenskaber.