Populært boliglån i drømmekurs kort før lukketid - skal du nå at slå til?

Det populære fastforrentede to procent-lån rammer højeste kursniveau i otte måneder og åbner konverteringsvindue for boligejere med tre procent-lån. Men det er en stakket frist, da to procent-lånet bliver taget af hylderne til september, påpeger Nykredit.

Det 30-årige realkreditlån til to procent i rente gør sig til og strækker sig op i krus 98,7, hvilket er det højeste kursniveau i otte måneder, skriver Nykredit i en kommentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Med en aktuel kurs på den gode side af 98,7 gør det fastforrentede 30-årige to procent-lån sig til kort før lukketid. Det er det højeste kursniveau siden oktober sidste år, påpeger realkreditgiganten Nykredit, som også ejer Totalkredit.

»Dermed bider det nuværende to procent-lån fra sig kort tid før, at det trækker sig tilbage som mulighed for boligejere og virksomheder. Om godt to måneder er det ikke længere muligt at få lån i de nuværende obligationer, hvor nye tager over,« skriver seniorøkonom Jeppe Borre fra Nykredit i en kommentar.

Det skyldes, at et årgangsskifte i obligationsserierne bag de fastforrentede lån står for døren. Dermed bliver det fra september dyrere at tage et fastforrentet lån, da de nye 30-årige obligationer på nuværende tidspunkt forventes at handle omkring 1,6 kurspoint lavere end de tilsvarende obligationer i 2047 årgangen.

Det høje kursniveau på to procent-lånet åbner ifølge seniorøkonomen en række muligheder for boligejere i forskellige situationer. Han opfordrer blandt andre boligejere med fastforrentede tre procent-lån til at holde et skarpt øje med den aktuelle kurs. Og dem er der stadig en del af.

»En nedkonvertering til to procent lige nu vil resultere i en 130 kroner lavere ydelse efter skat per lånte million og et 410 kroner højere afdrag – foruden en væsentlig bedre beskyttelse af friværdien mod stigende renter. Bagsiden af medaljen er omkostningerne forbundet med omlægningen, som dog er tjent hjem på to og et halvt år for et lån på en million kroner,« forklarer Jeppe Borre.

Når kurstabet lægges oven i, skal man dog regne med, at det taget fem og et halvt år, for omlægningen har tjent sig selv hjem.

»Jo større et lån, desto hurtigere er omkostningerne tjent hjem, og i sidste ende er det til hver en tid en individuel betragtning. Hvis man har en endnu højere rente end tre procent på sit nuværende lån, ser regnestykket endnu mere fordelagtigt ud. Her har de fleste boligejere dog allerede udnyttet muligheden for at skifte ned i rente,« skriver seniorøkonomen.

Hvis man vil nå at have fingrene i det populære to procent-lån, inden det bliver taget af hylderne, skal man være opmærksom på, at opsigelsesfristen er ved udgangen af juli.

»For boligejere med et variabelt forrentet lån er der ligeledes fornuftige muligheder for at sadle om og sikre renten samt friværdien mod rentestigninger. Tendensen med at sadle om har vi set ikke mindst blandt tidligere F1-låntagere de senere år,« skriver Jeppe Borre.

Han opfordrer også nye på boligmarkedet til at overveje det populære fastforrentede lån, da det ud over en fast rente på to procent i 30 år også beskytter formuen i boligen mod et eventuelt nedadgående pres på boligpriserne som følge af en rentestigning. I takt med en rentestigning falder kursen på obligationen bag lånet, som giver en lavere værdi af restgælden, forklarer seniorøkonomen.