Politisk pres på gebyrvækst stiger

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal nu svare på spørgsmål om de voksende priser på realkreditlån samt om baggrunden for prisstigningerne.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal svare på spørgsmål både i et samråd, som Socialdemokraterne har indkaldt ham til, og som skriftlige spørgsmål fra SF. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kommende prisstigninger fra Nykredit-koncernen har sat yderligere pres på hele realkreditsektorens priser og vilkår. Også fra Folketinget, hvor flere og flere politikere er begyndt at vise interesse for dels de voldsomme prisstigninger, dels kundernes mulighed for at skifte realkreditselskab – og dermed lade konkurrencen regulere vilkår og priser.

Beregninger fra Forbrugerrådet viser, at det er så dyrt at skifte realkreditselskab, at det i mange tilfælde kan tage 10-12 år at indhente omkostningerne ved at skifte. Dermed er konkurrencesituationen dårlig, og kunderne er stavnsbundne, mener rådet. Senest har Nykredit/Totalkredit givet sine kunder den største prisstigning nogensinde, som træder i kraft fra 1. juli.

Nu skal erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) svare på spørgsmål både i et samråd, som Socialdemokraterne har indkaldt ham til, og som skriftlige spørgsmål fra SF. Socialdemokraterne har to formål med samrådet, oplyser erhvervsordfører Morten Bødskov: For det første skal ministeren vurdere, om argumenterne for at lade priserne stige er holdbare – altså om prisstigningerne er nødvendige for at polstre Nykredit/Totalkredit med mere kapital.

»For det andet vil vi spørge, hvornår ministeren vurderer, at vi har en tilstand på markedet, hvor forbrugernes synspunkter og bekymringer kan blive hørt bedre,« siger Moren Bødskov.

Spredes ud over bankerne

Som Berlingske Business påpegede i fredagens avis går knap halvdelen af kundernes bidragsbetalinger til de knap 60 banker, som Totalkredit samarbejder med. Og dermed kan det højest være halvdelen af prisstigningerne, der går til at styrke Nykredit/Totalkredits kapital. »Det understreger behovet for at høre ministerens vurdering,« siger Morten Bødskov.

Forbrugerrådet efterlyser politisk beskyttelse af forbrugerne.

»Jeg kan slet ikke forstå, at man politisk kan leve med en sektor helt uden konkurrence, især når det handler om så stort et forbrugsgode som realkreditlån. Man kunne for eksempel gøre det lettere af flytte,« siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen.

Rådet har udarbejdet to konkrete forslag til at gøre det lettere og billigere at flytte et realkreditlån – forslag, som Troels Lund Poulsen stort set afviste blankt for et par uger siden. Men det er ikke sikkert, at han slipper uden om at tage stilling til dem igen.

»Jeg synes, forslagene ser meget interessante ud. Vi er nødt til at sikre forbrugeres rettigheder langt mere end i dag. Det er problematisk, at man bare kan hæve bidragsatsen på en 30-årig aftale og stille forbrugerne ringere, når de er nødt til at æde stigningerne,« siger Jonas Dal, gruppeformand i SF, som mener, at Folketinget er nødt til at reagere på situationen på realkreditmarkedet.

Han har bedt ministeren kommentere rådets forslag samt svare på, hvilke tiltag ministeren vil tage for at sikre realkreditkunder mod voldsomme prisstigninger, samt om ministeren i det hele taget finder det rimeligt, »at bidragssatserne kan ændres, efter man har indgået en realkreditaftale«.

SF er indstillet på at indføre en konkret grænse for, hvor meget bidragssatserne kan stige, når en aftale om et lån er indgået.

Regeringens støtteparti Liberal Alliance er også klar til at kigge på området, selv om erhvervsordfører Joachim B. Olsen afviser Forbrugerrådets forslag.

»Vi er mere villige til at se på afgiften til staten for tinglysning. Det er digitaliseret i dag, og dermed er det bare blevet en indtjeningskilde for staten,« siger han.

SF er også klar til at skære i statens indtægter på tinglysning.

»Jeg synes, vi skal gå hele området gennem med en tættekam – herunder se på, hvilke indtægter staten har på det. Det skal ikke være en pengemaskine,« siger Jonas Dal.

Er kravene overdrevne?

Joachim B. Olsen vil også have vurderet, om de kapitalkrav, der angives som årsagen til prisstigningerne af realkreditselskaberne, kan være overdrevne.

»Historisk har realkreditten været velfungerende og var ikke i nærheden af at være i krise under finanskrisen. Efterfølgende kommer så denne regulering fra EU og Basel. Men jeg synes ikke, den passer til vores unikke realkreditsystem. Den er rettet mod banker, så vi må arbejde for at få undtagelser. Det vil være logisk – også fordi vores måde at finansiere boliger på er anderledes end i andre lande,« siger Joachim B. Olsen.

Men han påpeger også, at det er nødvendigt med en velpolstret realkreditsektor for at få så lave renter som muligt via finansmarkederne – selv om han som kunde i Totalkredit ikke er begejstret for de kommende prishop.