Politisk krav om øget konkurrence på boliglån

Nye forhøjelser af bidragssatserne på lån hos Nykredit og Totalkredit afføder et politisk krav om øget gennemsigtighed og øget konkurrence blandt realkreditinstitutterne. S kalder minister i samråd. DF efterlyser mulighed for gebyrfrit skifte af realkreditinstitut.

Nye forhøjelser af bidragssatserne på lån hos Nykredit og Totalkredit afføder et politisk krav om øget gennemsigtighed og øget konkurrence blandt realkreditinstitutterne. S kalder minister i samråd. DF efterlyser mulighed for gebyrfrit skifte af realkreditinstitut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Danske låntagere skal sikres større gennemsigtighed og øget konkurrence i forbindelse med deres boliglån hos realkreditinstitutterne, mener et politisk flertal på Christiansborg.

Det politiske krav kommer i kølvandet på udmeldingen fra Nykredit og Totalkredit til kunderne om, at den såkaldte bidragssats vil blive hævet til sommer, hvilket kan hæve prisen for at have et boliglån markant. Det sker med henvisning til en kommende børsnotering og skærpede kapitalkrav. Realkreditinstitutterne har de senere år sendt en milliardregning til boligejerne i form af højere bidragssatser, der er en form for gebyr, man betaler kreditforeningen udover renter og afdrag for at låne penge og er en procentdel af restgælden i boliglånet.

Socialdemokraterne vil nu indkalde erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i et samråd for at få en redegørelse for, hvordan man sikrer en øget konkurrence mellem realkreditinstitutterne og øget gennemsigtighed for kunderne.

»Vi deler den bekymring, som mange danskere har om, at der nu kommer endnu flere øgede bidragssatser. Bekymringen er, at der ikke er tilstrækkelig konkurrence på området, og vi vil derfor bede ministeren redegøre for, hvordan og hvornår den kan tænkes at blive bedre, end den er i dag,« siger partiets erhvervsordfører Morten Bødskov.

Flere analytikere har udtrykt forventning om, at de andre danske kreditforeninger vil følge trop og hæve bidragssatsen for mange af deres kunder.

S: Ikke frit spil

Som socialdemokratisk erhvervs- og vækstminister har Henrik Sass Larsen tidligere afvist, at området har brug for en overhaling. Morten Bødskov understreger, at man fuldt ud står på mål for den lovgivning, der gennem de senere år er vedtaget med bred politisk opbakning, og som dikterer realkreditinstitutterne at polstre sig yderligere økonomisk for at undgå igen at havne i en kritisk situation som i 2007-2009. Men det skal ikke føre til frit spil for øgede gebyrer, pointerer Morten Bødskov.

»Vi skal sikre, at der er harmoni mellem den vedtagne lovgivning og forøgede bidragssatser, og det stiller vi spørgsmålstegn ved. Argumentationen fra institutterne er klar, men vi er bekymrede for, om den hænger sammen, for noget af den lovgivning, der er vedtaget, er ikke implementeret endnu, men bidragssatserne er blevet hævet,« siger han.

Også partier som SF og Enhedslisten efterlyser en gennemgang af realkreditinstitutterne og ser gerne, at der eksempelvis sættes et loft på, hvor meget bidragssatsen må hæves, ligesom det alene må ske på eksisterende lån. Alternativet mener, at området skal »gås efter med en tættekam« med henblik på mere gennemsigtighed og øget konkurrence til gavn for forbrugerne.

DF: Gebyrfrit skifte

Hos Dansk Folkeparti mener erhvervsordfører Hans Kristian Skibby, at der er behov for en decideret realkreditkommission, der med fagfolk skal granske sektoren og eventuelt finde nye måder at bygge det op på.

»Jeg synes, man misbruger sine værktøjer som realkreditinstitut, når man bliver ved med at hæve bidragssatserne. Der er behov for en egentlig revision af området. Jeg frygter, at vi i en tid med højere renter og øgede bidragssatser får helt andre udfordringer, hvor folk ganske enkelt ikke kan betale deres terminer,« siger DF-ordføreren.

Hans Kristian Skibby peger på, at det bør være muligt for en kunde at skifte realkreditinstitut uden at betale gebyr, hvis det sker på baggrund af øgede bidragssatser i det eksisterende realkreditinstitut.

»Man kommer som kunde ikke uden om at skulle betale et eventuelt kurstab, men det gebyrmæssige kan man eliminere, hvis skiftet sker på grund af øgede bidragssatser,« siger han.

Ingen kommentar fra ministeren

Kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Martin Nyvang, peger på problemer med konkurrence, selv om der ikke er tale om overtrædelser af lovgivningen.

»Det er et konkurrencemæssigt problem, at forbrugerne er så låst, som de er i realkreditbranchen. Den største del af konkurrencen udspringer i virkeligheden på det tidspunkt, hvor forbrugerne optager lån. Hvorimod når de først har optaget lånet, er der en så indlåsende effekt, at konkurrencen er meget mindre,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, men han har tidligere været afvisende over for at regulere på området. Ministeren har henvist til, at der senere på året etableres en særlig prisportal for realkreditkunder.