PKA betalte millioner til Genan-stifters børn efter milliardtab

Pensionskassen for bl.a. sygeplejersker og socialpædagoger, PKA, har betalt 6 mio. kr. til Genan-stifter Bent A. Nielsens to børn i en hidtil ukendt aftale, skriver Finans.

Pensionskassen for bl.a. sygeplejersker og socialpædagoger, PKA, har betalt 6 mio. kr. til Genan-stifter Bent A. Nielsens to børn i en hidtil ukendt aftale, skriver Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Det afslører en dom i en civil retssag, som Finans har fået aktindsigt i, og oplysningen bekræftes af PKA. Aftalen blev lavet den 14. august 2014, da PKA pressede Bent A. Nielsen ud for at redde Genan i kølvandet af en skandale, der har kostet PKA over 1 mia. kr.

Sagen blev efterfølgende meldt til bagmandspolitiet, som i sidste måned tiltalte Bent A. Nielsen for mandatsvig og bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Baggrunden for udbetalingen til stifterens børn var ifølge PKA, at Bent A. Nielsen i sidste øjeblik truede med at hæve aftalen om at sælge sine aktier til PKA på grund af en forsinket underskrift fra en af virksomhedens bankforbindelser. Da havde PKA allerede meldt aftalen ud i pressen, og pensionskassen gik med til at betale de 6 mio. kr. for at få lukket handlen endeligt.

»Det var en formalitet, og den benyttede Bent A. Nielsen sig af til uden tøven at tage virksomheden og medarbejderne som gidsler«, siger investeringsdirektør i PKA Michael Nellemann Pedersen til Finans.

Han siger, at Bent A. Nielsen først stillede nogle "uhyrlige krav", men at PKA fik dem forhandlet ned og valgte at betragte de 6 mio. kr. som en del af købsprisen.

Når pengene skulle udbetales til børnene og ikke til Bent A. Nielsen selv, hænger det ifølge PKA-direktøren formentlig sammen med, at Genan-stifteren ville sikre sig imod at skulle betale dem tilbage igen i forbindelse med et evt. erstatningsopgør.

Bent A. Nielsen skriver i en e-mail, at aftalen om de 6 mio. kr. blev aftalt med PKA's topchef, Peter Damgaard Jensen. Derudover vil han ikke kommentere oplysningerne, skriver Finans.