PFA sender milliardgave til kunderne

Trods lavrentemiljøet garanterer landets største pensionsselskab nu 20 pct. i afkast på en del af pensionen i tre år ud i fremtiden for alle kunder. Det svarer til fem mia. kroner i alt.

PFA udbetaler en helt usædvanlig stor sum penge til sine kunder i de kommende år. Pensionsselskabet har nemlig trods den økonomiske krise og lave renter besluttet sig for at sende fem mia. kroner til både nye og gamle kunder.»Det er 1,5 mia. kroner svarende til fem mia. kroner over tre år. Det er der rigeligt med penge til. Du ser her værdien af kundeejerskabet. Det er en meget høj forrentning i det nuværende marked,« forklarer Lars Ellehave, koncerndirektør i PFA.Pengene udbetales til de af PFAs kunder, der har penge stående i Kundekapital, som PFAs kunder typisk har placeret fem til godt ti pct. af deres pensionsformuer i. Lars Ellehave lægger ikke skjul på, at der er tale om en noget usædvanlig situation, som både berører nye og gamle kunder. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PFA udbetaler en helt usædvanlig stor sum penge til sine kunder i de kommende år. Pensionsselskabet har nemlig trods den økonomiske krise og lave renter besluttet sig for at sende fem mia. kroner til både nye og gamle kunder.

»Det er 1,5 mia. kroner svarende til fem mia. kroner over tre år. Det er der rigeligt med penge til. Du ser her værdien af kundeejerskabet. Det er en meget høj forrentning i det nuværende marked,« forklarer Lars Ellehave, koncerndirektør i PFA.

Pengene udbetales til de af PFAs kunder, der har penge stående i Kundekapital, som PFAs kunder typisk har placeret fem til godt ti pct. af deres pensionsformuer i. Lars Ellehave lægger ikke skjul på, at der er tale om en noget usædvanlig situation, som både berører nye og gamle kunder.

PFA har 15,6 mia. kroner liggende som såkaldt kollektiv kundekapital – en formue som stammer fra en stor ændring i PFAs struktur, som skete i 2001, da PFA ifølge Lars Ellehave »forærede 4,8 mia. kroner fra egenkapitalen, som blev lagt over i kollektiv kundekapital«.

»Bestyrelsen har besluttet at give kunderne 20 pct. i 2014 og 2015 og 2016. Det er en ret stor forpligtelse – du har 15,6 mia. kroner liggende i den kollektive kundekapital uden forrentning af de penge. De penge skal fordeles ud til kunderne med individuel kundekapital,« siger Lars Ellehave.

CBS-professor Jesper Rangvid vil ikke forholde sig til den konkrete sag, men et afkast på 20 pct. i tre år i træk, vurderer han, er meget langt fra en generel pensionskasses muligheder i det nuværende marked.

»Renterne er jo endog meget lave for øjeblikket, så i disse tider er det alt andet lige ekstra svært at skaffe så høje afkast. Høje afkast skal derfor komme fra risikofyldte aktiver. Generelt går risiko og forventet afkast jo hånd i hånd, så vil man op på så høje afkast, så må man også tage virkelig høje risici,« forklarer Jesper Rangvid.

Det er heller ikke risikofrit at have sin pensionsformue placeret i PFAs såkaldte kundekapital – hvis alt går galt, og PFA går konkurs, er pengene tabt.