Pensionsselskaber stærkt uenige om ny pension

Topdanmark og Danica Pension tror på, at danskerne vil bruge den nye alderspension. Mens PFA Pension og Nordea Liv & Pension tvivler stærkt på det. Uafhængige rådgivere kritiserer pensions­selskaberne.

Det er ikke alle selskaber, der tilbyder den nye alderspension, men det kan være en god idé at tage kuglerammen frem, inden man evt. beslutter sig for at ændre en kapitalpension. Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Landets største pensionsselskab i form af PFA Pension overgiver sig nu og tilbyder den nye aldersopsparing til alle selskabets kunder. Hidtil har PFA været et af de selskaber, der kun tilbød det til private.

PFA vil komme med aldersopsparingen til firmakunderne i løbet af i år. Dermed er det fire ud af de syv største pensionsselskaber, der har det stærkt omdiskuterede produkt på hylderne til både private kunder og firmapensionsaftaler.

Den nye pension har fra begyndelsen af det nye år afløst kapitalpensionen og er karakteriseret ved, at der ikke er noget fradrag for indbetalingerne, mens udbetalingerne, når man en dag går på pension, er skattefri. En pensionsform, der er lukrativ for langt de fleste danskere, som hidtil har sparet op via en kapitalpension. Alligevel er der to ud af de syv største pensionsselskaber, der slet ikke tilbyder produktet til deres kunder. Danica Pension, SEB Pension og Topdanmark er de eneste, der på nuværende tidspunkt udbyder det uden forbehold. Nordea Liv & Pension udbyder det som udgangspunkt kun til private kunder, mens virksomhederne kan få det som produkt til deres medarbejdere, hvis de spørger efter det.

Det viser en gennemgang af pensionsselskabernes tilbud på området, som forsikringsmægleren Willis har lavet. Willis skriver, at det er vigtigt, at den enkelte medarbejder får mulighed for at vælge aldersopsparing som pension – det gælder særligt dem, som ikke betaler topskat. Men blandt pensionsselskaberne er der stor uenighed om, hvorvidt danskerne vil bruge aldersopsparingen. Topdanmark og Danica Pension er de mest positive.

»Vi forventer, at den store interesse for produktet primært vil være som en supplerende indbetaling til bestående pensionsordninger. Og målgruppen vil typisk være kunder, som er tæt på at gå på pension eller allerede er gået på pension. For dem er produktet meget attraktivt med en beskatning på kun 15 pct. af afkastet,« siger direktør for Topdanmark Livsforsikring, Jan Hoffmann.

Historien hænger ved

Aldersopsparingen er kommet på banen i forbindelse med den seneste skattereform og har været kraftigt debatteret, fordi det er det første pensionsprodukt, hvor der ikke er fradrag for indbetalingerne. Når aldersopsparingen alligevel kan være en god idé, skyldes det, at der var skævhed i beskatningen af kapitalpensionen. Indbetalinger til denne pension havde kun en fradragsværdi på 36 til 38 pct.

Omvendt blev udbetalingen af en kapitalpension beskattet med 40 pct. Og for den enkelte opsparer har det ingen betydning, at der ikke er fradrag for indbetalingerne til aldersopsparingen, fordi udbetalingen af pensionen er skattefri. Både Nordea Liv & Pension og PFA Pension erkender, at den nye pensionsreform for de fleste kan være bedre end kapitalpen­sionen. Trods det hører de to selskaber til på den fløj, der ikke tror på den nye pension.

»Det handler meget om psykologi. Folk er vant til, at der er et skattefradrag ved indbetalingen, og det er der ikke ved aldersopsparingen. Hertil kommer, at historien hænger ved,« siger adm. direktør i Nordea Liv & Pension, Steen Michael Erichsen.

»Mange er ikke trygge ved det nye produkt. De frygter, at vilkårene for det vil ændre sig. Oprindeligt var kapitalpensionen den store opsparingstype herhjemme med en meget lav skat. Det blev ændret undervejs og endte med en afgift på 40 pct. ved udbetalingen,« siger Steen Michael Erichsen.

Hos PFA Pension har man heller ikke ændret holdning til den nye pension, selv om selskabet snart vil tilbyde det til både firmakunder og private.

»Vi tror ikke så meget på det. Vi har i årtier været vant til, at der var skattefradrag for indbetalingerne til pension. Den enkelte vil gerne tage ansvar for sig selv mod, at vedkommende får en gulerod fra staten. Det er hele det system, der bliver gjort op med,« siger privatøkonom hos PFA Carsten Holdum.

Stærkt kritisk over for selskaberne

Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg har tidligere været meget kritisk over for pensionsbranchens manglende lyst til at introducere aldersopsparingen. Han har flere gange argumenteret med, at der for den enkelte opsparer ikke er nogen grund til at ændre på vedkommendes valg i arbejdsmarkedspensionen ud over at indbetale til aldersopsparingen i stedet for kapitalpensionen.

»Når pensionsselskaberne derfor enten ikke sælger produktet eller ikke ønsker at reklamere for det, er det udelukkende egeninteresse, som er i fokus. Det har intet at gøre med, hvad der er det bedste valg for kunderne,« siger Kim Valentin og fremhæver, at når danskerne betaler deres pensionsopsparing ind efter skat, bliver der et mindre beløb for pensionsselskaberne at forvalte, hvilket giver mindre indtjening.